<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Európai Bizottság mint versenyfelügyelet jóváhagyta, hogy a francia Groupama International biztosító és pénzügyi csoport megvegye a magyar OTP Bank csoportjához tartozó OTP Garancia biztosítót. Az ügylet értéke 617 millió euró (164 milliárd forint). Az elemzők korábban 500 millió eurós vételárat valószínűsítettek.

A brüsszeli bizottság főleg a Magyarországon forgalmazott nem életbiztosítási termékeket, azon belül a balesetbiztosítást és a tűzkár elleni biztosítást vizsgálta, mert ezekben a legnagyobb az átfedés a két társaság tevékenysége között.

A bizottság megállapította, hogy tekintettel a felek korlátozott jelenlétére e piacokon, a piacra jutást jelentősen akadályozó tényezők hiányára, valamint a vonatkozó piacokon erős és nemzetközi szinten aktív versenytársak jelenlétére, a javasolt ügylet következtében versennyel kapcsolatos aggályok nem merülnek fel, közölték szerdán Brüsszelben.

Az ügylet részeként a Deutsche Bank februárban 5,15 százalékra növelte részesedését az OTP Bank Nyrt.-ben, és ezt a részt is a Groupama szerzi meg, emlékeztettek hírügynökségek. Ezen túl további 3 százalék OTP részvény megvételére vállalt kötelezettséget a francia biztosító bizonyos feltételekkel.

Az OTP Garancia megvásárlása 315 millió euró díjbevételt és 1 millió ügyfelet hozott a Groupamának. Utolsó teljes adatok szerint az OTP Garancia Biztosító 2006-ban 80,5 milliárd forintos díjbevétellel, 9,7 százalékos részesedéssel a 4-ik helyen állt a magyar biztosítási piacon. A Groupama 9,9 milliárd forintos magyarországi díjbevétele 1,2 százalékos piaci részesedést tükrözött. A két díjbevételt összeadva 10,9 százalékos piaci részesedés adódik, amely elmarad a 3-ik helyezett ING 14,02 százalékától.

MTI/Menedzsment Fórum