2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság mint versenyfelügyelet jóváhagyta, hogy a francia Groupama International biztosító és pénzügyi csoport megvegye a magyar OTP Bank csoportjához tartozó OTP Garancia biztosítót. Az ügylet értéke 617 millió euró (164 milliárd forint). Az elemzők korábban 500 millió eurós vételárat valószínűsítettek.

A brüsszeli bizottság főleg a Magyarországon forgalmazott nem életbiztosítási termékeket, azon belül a balesetbiztosítást és a tűzkár elleni biztosítást vizsgálta, mert ezekben a legnagyobb az átfedés a két társaság tevékenysége között.

A bizottság megállapította, hogy tekintettel a felek korlátozott jelenlétére e piacokon, a piacra jutást jelentősen akadályozó tényezők hiányára, valamint a vonatkozó piacokon erős és nemzetközi szinten aktív versenytársak jelenlétére, a javasolt ügylet következtében versennyel kapcsolatos aggályok nem merülnek fel, közölték szerdán Brüsszelben.

Az ügylet részeként a Deutsche Bank februárban 5,15 százalékra növelte részesedését az OTP Bank Nyrt.-ben, és ezt a részt is a Groupama szerzi meg, emlékeztettek hírügynökségek. Ezen túl további 3 százalék OTP részvény megvételére vállalt kötelezettséget a francia biztosító bizonyos feltételekkel.

Az OTP Garancia megvásárlása 315 millió euró díjbevételt és 1 millió ügyfelet hozott a Groupamának. Utolsó teljes adatok szerint az OTP Garancia Biztosító 2006-ban 80,5 milliárd forintos díjbevétellel, 9,7 százalékos részesedéssel a 4-ik helyen állt a magyar biztosítási piacon. A Groupama 9,9 milliárd forintos magyarországi díjbevétele 1,2 százalékos piaci részesedést tükrözött. A két díjbevételt összeadva 10,9 százalékos piaci részesedés adódik, amely elmarad a 3-ik helyezett ING 14,02 százalékától.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!