Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A román főváros Főpolgármesteri Hivatala száz új villamos beszerzése mellett döntött. Önmagában a hír nem okozott volna különösebb felzúdulást, de a közbeszerzési pályázat olyan minőségi és műszaki feltételeket ír elő, amelyekkel a román ipar pillanatnyilag még nem tud megbirkózni - írja az Evenimentul Zilei.

A Bukaresti Közlekedési Vállalat (RATB) által üzemeltetett mintegy ötszáz villamos fokozatos cseréjét határozta el a cég vezetése. Az első, valamennyi uniós biztonsági és kényelmi normának megfelelő, alacsony padlójú villamos 2008. év elején érkezhet, majd ezt követően, további két éven belül a többi.

A december közepén megtartott elsőkörös ajánlattételi eljárást követően három külföldi gyártó maradt versenyben: a francia Alstom, az osztrák Bombardier Transportation Austria, illetve a német Siemens. A cseh Skoda az utolsó pillanatban visszalépett.

A hazai gyártók felháborodásuknak adtak hangot, mert az RATB 780 millió lejt (230 millió eurót) kíván a száz külföldi villamosra költeni, míg a bukaresti URAC vállalat ennek az összegnek a harminc százalékáért tudna szállítani. Igaz, ezek sem komfortfokozatukban, sem technológiailag nem veszik fel a versenyt nyugat-európai konkurenseikkel - ismerte be önkritikusan Mihai Scarlat, az URAC igazgatója, aki viszont arra is figyelmeztet, hogy a girbegurba bukaresti síneket ki kell cserélni, ha nyugati villamosokat vásárolnak.

"A román villamos még csak-csak elzötykölődik ezeken a síneken, de a kényes európai szerelvény száz méteren belül tengelytörést fog szenvedni" - figyelmeztette az RATB illetékeseit Scarlat.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.