TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Emelkedik 6 százalékkal január 1-jén a villamosenergia fogyasztói ára a kormány döntésének megfelelően, egyidejűleg új periódus kezdődik a tarifák számításában.

Emelkedik 6 százalékkal január 1-jén a villamosenergia fogyasztói ára a kormány döntésének megfelelően, egyidejűleg új periódus kezdődik a tarifák számításában.

A kormány rendeletét a Magyar Közlöny hozza nyilvánosságra, amely tartalmazza a január 1-jei induló árakat, illetve azt, hogy a következő négy éves periódusban milyen számítási móddal képezik az áram árát - tájékoztatták az MTI-t a Gazdasági Minisztérium energetikai főosztályán.

Az új tarifarendszer egy 1997-ben indult négyéves periódust zár le - mondták el a Magyar Energia Hivatalnál. Az ágazatban végrehajtott privatizáció után ez a rendszer olyan tarifákat határozott meg, amely elismerte a villamosenergia előállításának, szállításának költségeit és 8 százalékos eszközarányos nyereséget garantált a termelő és áramszolgáltató cégeknek. Az árakat egy 1997. január 1-jén bevezetett induló árból képezték árképlet segítségével. A MEH az elmúlt fél évben felülvizsgálta a költségeket. Ennek eredményét egyeztette az iparág szereplőivel. Az új árképzés hasonlít a korábbihoz, ám abban eltér attól, hogy a tőkeköltség számításánál a forrásoldalról áttértek az eszközoldalra. A tőkeköltségeket tehát az alapján fogják meghatározni, hogy a termelőnek illetve szolgáltatónak milyen eszközállományt kell mozgósítania a szolgáltatáshoz.

A MEH-nél elmondták: az új ármechanizmus több 10 milliárd forint költséget "gyalult le" elődjéhez képest azzal, hogy nem ismer el egyes, "túlzott jóindulattal" számolt költségeket, amelyek így nem jelennek már meg az áram árában.

Az új tarifarendszer következő négy éves periódusa alatt, várhatóan 2002-ben kezdődik a magyar energiaszektor liberalizációja. Az első körben a piac 25 százalékkal válik szabaddá. - A rendszernek tehát alkalmasnak kell lennie arra, hogy a közüzemi szféra ármechanizmusát összehangolja a liberalizált piacon kialakuló árakkal - mondta a MEH illetékese.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.