Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium továbbra is megszüntetné a villamosiparban dolgozóknak járó kedvezményes áramdíjat. A szakszervezetek viszont kitartanak amellett, hogyha erre sor kerül, sztrájkolnak.

A minisztérium szerint jelenleg évente mintegy 10 milliárd, azaz naponta 26 millió forintjába kerül a nem kivételezett helyzetű lakossági fogyasztóknak az alkalmazotti tarifa fenntartása.

"A tárca az energiapiaci liberalizációig kívánja megtartani a kedvezményes tarifát. A minisztérium a továbbiakban kizárólag olyan megoldást támogat, amelyet nem a többi fogyasztó, hanem az érintett vállalatok finanszíroznak." - közölték a minisztériumban.

A szakszervezet dacol

A villamosipari dolgozók ezt elfogadhatatlannak tartják. A szakszervezetek azzal érvelnek, hogy a lakosság által fizetett kilowattóránként 32 forint villamosenergia-árban mindössze 30 fillért jelent az alkalmazotti kedvezmény költsége, ugyanakkor 13 forintot tesz ki az áfa, a társasági adó, az osztalékadó és a járulékadó, amit a költségvetésbe fizetnek be a cégek társaságok. Az alkalmazotti kedvezmény éves szinten ugyan 150 ezer forint többletjövedelmet jelent a dolgozóknál, de az aktív munkavállalóknál ez már beépült a bérbe - állítják az érdekképviseletek vezetői.

A szakszervezetek most elfogadták volna azt is, hogy a lakossági villamos energia árához képest a kedvezmény csökkenjen, azaz a kedvezményes tarifa a lakossági ár 28 százalékáról 37 százalékra emelkedjen, ám a kormány hajthatatlannak bizonyul - mondták a sztrájk szervezői.

Az erről szóló megállapodás már aláírás előtt állt, majd a napokban annak céljaival ellentétes bejelentést tett Kóka János - mondta Gál Rezső a sztrájkbizottság szóvivője.

A lakosságot nem érinti

A munkabeszüntetést a dolgozók február 6-án kétórás figyelmeztető sztrájkkal kezdenék műszakkezdettől, majd ezt követné február 8-án ugyancsak műszakkezdettől a nyolcórás sztrájk, illetve február 12-től a folyamatos sztrájk, ha addig nem sikerül megegyezni a kormányzat képviselőivel a kedvezmény fenntartásáról - közölték a szakszervezetnél.

A villamosenergia-ipari dolgozók nyolcórás vagy a folyamatos sztrájkja esetén sem kapcsolják le a villamos áramot a lakosságnál, az elégséges szolgáltatásról szóló szabályok szerint háromórás rotációban a 18 csoportra osztott ipari fogyasztóknál lehet kikapcsolni a szolgáltatást, az erőművi termelések csökkenésével arányosan.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.