2011. május 25. 06:01

A 2008-ban csődeljárás alá került Chrysler kedden visszafizette a megmentéséhez nyújtott állami segély döntő részét, összesen 7,6 milliárd dollárt utalt át az amerikai és a kanadai kormány számlájára.

A Chrysler 10,5 milliárd dollár kapott az amerikai kormánytól, hogy elkerülje a csődöt. Ennek az összegnek egy részét már tavaly visszafizette, kedden pedig 5,9 milliárd dollárt utalt át az amerikai és további 1,7 milliárd dollárt a kanadai kormánynak. Közel két milliárd dollárnyi kormánysegély rendezésével még adós a Chrysler.

A cég úgy volt képes most rendezni 7,6 milliárd dollárnyi adósságot, hogy kötvényeket bocsátott ki, illetve banki hiteleket vett föl a múlt héten. Az amerikai kormány továbbra is 8,6 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben, amit a mentőcsomagért cserébe szerzett meg.

A Chrysler 116 millió dollár nyereséget ért el az idei első negyedévben. A vállalat utoljára 2007-ben zárt nyereséggel egy negyedévet, azt követően, hogy a Daimler AG eladta a Cerberus Capital Management magánbefektető társaságnak. Mivel azonban az új tulajdonos elhanyagolta fejlesztési beruházásokat, a Chrysler 2008 végére kifutott a pénzből, csődeljárás alá került, amiből több mint 10 milliárd dolláros állami támogatással jutott ki 2009 júniusában, de már az olasz Fiat vezére, Sergio Marchionne irányítása alatt.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.