2008. augusztus 22. 06:39

Visszaváltható söröspoharat vezet be a környezettudatos fesztiválnak is elnevezett Szegedi Ifjúsági Napokon a Borsodi Sörgyár Zrt. Az újszegedi Partfürdőn augusztus végén megrendezendő fesztiválon debütáló "re:pohár" akciótól azt várják a szervezők, hogy mintegy háromezer kilogrammal kevesebb szemét keletkezik az öt nap alatt.

Becsült adatok szerint jelenleg a tíz legnagyobb magyarországi könnyűzenei fesztiválon évente tízezer köbméternél - egymillió kilogrammnál - is több hulladék keletkezik, ami a betétdíjas pohár használatával mintegy 15 százalékkal csökkenthető.

A kezdeményezők szándéka szerint a betétdíjas, ám visszaváltható söröspohár bevezetése az újrahasznosítást nagymértékben elősegíti azzal, hogy egy re:poharat - ideális esetben - akár százszor lehet használni, aminek következtében jóval kevesebb hulladék keletkezik, később pedig a pohár másodnyersanyagként hasznosítható. A külön gyűjtött re:pohár utóválogatást sem igényel, így tovább csökkenthető a környezet terhelése. Ugyanakkor nemzetközi példák egész sora - köztük a legutóbbi foci Eb - bizonyítja, hogy a fesztiválozók nagy része annyira megszereti a re:poharat, hogy emlékként magával is viszi.

A betétdíjas re:pohár-rendszernek persze vannak a mosásból, gyártásból adódó környezeti terhei, ám számítások szerint minden egyes re:pohár száz egyszer használatos pohár gyártási és szállítási környezetszennyezését terheit váltja ki. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.