2p

Előfordulhat, hogy visszaadják az orosz államnak a félig a magyar Mol tulajdonában lévő vegyes vállalat által kiaknázott nyugat-szibériai Zapadno-Malobalikszkoje (Zapadno-Malobalik, ZMB) kőolajmezőt - értesült a Kommerszant.

Az orosz napilap csütörtöki számában közölt írás szerint az ásványkincsekkel foglalkozó Rosznyedr orosz állami ügynökség illetékesei csütörtökön tekintik át a 2016-ig érvényes kitermelési engedély sürgős visszavonását.

Az indok az lehet, hogy a ZMB nem hasznosítja a kőolajjal együtt feltörő földgáz 95 százalékát, jóllehet a kitermelési engedély ezt előírja. A gázt a Rosneft (Rosznyefty) állami vállalat vezetékrendszerébe lehetne továbbítani, a Rosneft azonban nem akarja átvenni a nyersanyagot - írta a lap.

A Mol 2002-ben, eredetileg az orosz YUKOS (Jukosz) olajcéggel alapította a nyugat-szibériai Hanti-Manysi Autonóm Területen lévő Zapadno-Malobalikszkoje kft-t az olajmező kiaknázására, fele-fele tulajdoni aránnyal. A mező tartalékát akkor mintegy 20 millió tonnára becsülték.

2005-ben az orosz-magyar vegyes vállalatot is elérte a YUKOS elleni állami hadjárat, és a YUKOS feldarabolása során a kft. 50  százaléka a Russnefthez (Rusznyefty) céghez került. Két évvel később az orosz ügyészség figyelme a Russneft felé fordult, amelynek elnöke és fő részvényese egy idő múltán külföldre távozott, és Oleg Gyeripaszka üzletember vette meg az egész Russneftet.

A Kommerszant által idézett szakértők úgy vélik, a ZMB problémáinak hátterében a vegyes vállalatban lévő Russneft-részesedés iránti érdeklődés húzódhat meg. A Rosneft 2004-ben megvette a YUKOS fő termelőegységét, s vitatja, hogy a YUKOS a következő évben jogszerűen adhatta volna el a ZMB-ben lévő részesedését a Russneftnek. A Rosneft ezért bírósági úton szeretne a Russneft ZMB-hányadának birtokába jutni.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!