TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. február 21. 10:46

Az illegális gyógyszerkereskedelem miatt bezáratott két budapesti gyógyszertár egyikét korábban hasonló okok miatt már megbírságolták - mondta Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A főigazgatót azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn bejelentették: az OGYÉI bezáratta a Bercsényi Gyógyszertárt és a Pázmány Péter Patikát, mert egymással összejátszva a svéd feketepiacon értékesítettek több tízezer doboznyi nyugtató, szorongásgátló készítményt.

Pozsgay Csilla elmondta: az ügy felderítését az tette lehetővé, hogy a 2015 márciusában létrehozott OGYÉI-hez került egyebek mellett a tiszti főgyógyszerészet, és nagyon erős hatósági ellenőrzési jogkört is kapott, így az intézet "a teljes gyógyszerkereskedelem fölött gyakorol ellenőrzést". Emiatt, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (volt OEP-pel) és más hatóságokkal való együttműködésük miatt már "nehezebb tilosban járni" - fogalmazott.

A főigazgató beszámolt arról, hogy az érintett gyógyszer egy pszichotróp szer, amelynél pontosan lehet tudni, hány beteg használja az országban, és nekik mekkora mennyiségre van szükségük. A két bezáratott gyógyszertár pedig annyit rendelt, amennyi a teljes magyarországi felhasználás volt addig - tette hozzá. A két patika bezárása végleges - jelentette ki Pozsgay Csilla, hozzátéve: reméli, hogy a vétkeseket a gyógyszerészi kamara felfüggeszti vagy kizárja tagjai közül.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.