2017. február 21. 10:46

Az illegális gyógyszerkereskedelem miatt bezáratott két budapesti gyógyszertár egyikét korábban hasonló okok miatt már megbírságolták - mondta Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A főigazgatót azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn bejelentették: az OGYÉI bezáratta a Bercsényi Gyógyszertárt és a Pázmány Péter Patikát, mert egymással összejátszva a svéd feketepiacon értékesítettek több tízezer doboznyi nyugtató, szorongásgátló készítményt.

Pozsgay Csilla elmondta: az ügy felderítését az tette lehetővé, hogy a 2015 márciusában létrehozott OGYÉI-hez került egyebek mellett a tiszti főgyógyszerészet, és nagyon erős hatósági ellenőrzési jogkört is kapott, így az intézet "a teljes gyógyszerkereskedelem fölött gyakorol ellenőrzést". Emiatt, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (volt OEP-pel) és más hatóságokkal való együttműködésük miatt már "nehezebb tilosban járni" - fogalmazott.

A főigazgató beszámolt arról, hogy az érintett gyógyszer egy pszichotróp szer, amelynél pontosan lehet tudni, hány beteg használja az országban, és nekik mekkora mennyiségre van szükségük. A két bezáratott gyógyszertár pedig annyit rendelt, amennyi a teljes magyarországi felhasználás volt addig - tette hozzá. A két patika bezárása végleges - jelentette ki Pozsgay Csilla, hozzátéve: reméli, hogy a vétkeseket a gyógyszerészi kamara felfüggeszti vagy kizárja tagjai közül.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.