3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Vremja Novosztyej által megkérdezett szakértők szerint a Surgutneftegaz vagy bírósághoz fordul saját igaza bizonyítására, vagy a Mol oroszországi kitermelőegységeinél folytatandó, minden lehetséges ellenőrzéssel "ráveszik" a magyar vállalatot, változtasson az orosz partnerhez fűződő viszonyán.

Az orosz lap idézte Hernádi Zsolt azon kijelentését, amely szerint "jóllehet ez a projekt fontos a vállalat számára, annyira mégsem értékes, hogy rákényszerítse a Molt a stratégiai befektetőkhöz fűződő viszonyának, és a függetlenség megőrzését célzó irányvonalának a felülvizsgálatára".

A Vremja Novosztyej orosz szakértők véleményét idézve megjegyezte: a magyar olajszakemberek függetlenségére senki sem pályázik, az orosz vállalatnak Mol-részesedésére kizárólag a Nabucco gázvezeték dokumentációjához történő hozzáférés érdekében van szükség.

A Nabucco Oroszország megkerülésével, a Kaszpi-tenger térségéből szállítana földgázt Európába.

Az orosz lap szerint a szakértők meg vannak győződve arról, hogy ha a magyarok fenntartják kérlelhetelen álláspontjukat, az orosz fél számára csak két lehetőség kínálkozik a konfliktus rendezésére: a vita bírósági úton történő elintézése, vagy az, hogy a Mol oroszországi kitermelőegységeinél folytatandó, minden lehetséges ellenőrzéssel "ráveszik" a magyar vállalatot, változtasson az orosz partnerhez fűződő viszonyán.

Az újság által megkérdezett szakértők szerint a Surgutnak - amely eddig nem élhetett részvényesi jogaival - minden esélye megvan arra, hogy a bíróságon (eredményesen) támadja meg az alapszabályát nemrégiben módosító Mol részvényesi közgyűlési döntését. Az egyik szakértő úgy vélte, ha Budapesten (a bíróságon) semmit sem sikerül elérni, a stockholmi döntőbírósághoz kell fordulni, s ha nem sikerül igazságot szolgáltatni a Surgutnak, más eszközökkel is lehet küzdeni: az orosz ökológusoknak például kifogásaik támadhatnak a Mol (oroszországi) kitermelőegységeivel kapcsolatban.

A Vremja Novosztyej felidézte, hogy a Mol véletlen egybeesésnek tekinti a Rosznyedrnek a kitermelési engedély megvonásával történő fenyegetését.

Dmitrij Alekszandrov szakértő a lapnak megjegyezte, hogy nem ez a Mol egyetlen oroszországi lelőhelye, s mindegyikről nem fogják kipenderíteni. A Mol fő tevékenysége egyébként nem a kitermelés, hanem a feldoldozás és az értékesítés; végső esetben kereskedőktől vásárol majd olajat és azt dolgozza fel - vélte.

Hernádi Zsolt kijelentéséről, s a Mol-Surgut együttműködés magyar elvetéséről néhány mondatban beszámolt a Vedomosztyi című orosz lap is.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!