2001. február 6. 11:00

Európában az elsők között februártól beindítja a csomagkapcsolt adatátvitelt (GPRS) a Westel Mobil Rt. -- jelentette be Sugár András vezérigazgató.

A tervek szerint a hónap közepére Budapesten, a hónap végére az ország területének 70 százalékán válik elérhetővé a magasabb kategóriába sorolt szolgáltatás, amely ma még Nyugat-Európában is kezdeti stádiumban van.

Alig néhány héttel az úttörőnek számító németországi bevezetés után Magyarországon elsőként a Westel hálózatában válik elérhetővé a csomagkapcsolt adatátviteli szolgáltatás. (Ezt már -- ellentétben a múlt évben bevezetett WAP-pal -- nem időalapon, hanem átvitt adatmennyiség alapján számlázzák majd az előfizetőknek a cégek.)

A GPRS-szolgáltatás ma még a nyugat-európai társaságoknál is tesztfázisban van, egyelőre nem lesz ez másként a Westelnél sem -- húzta alá Langsteiner Marianne üzletfejlesztési igazgató. Hozzátette, a cégnél a második negyedévben már igyekeznek olyan alkalmazásokkal előállni, ami már igényt támaszthat az előfizetői körben az effajta szolgáltatásra is. A gyártók bejelentései alapján akkorra már kereskedelmi mennyiségű készülék is rendelkezésre áll, aminek hiánya egyelőre Németországban is késlelteti a tényleges startot.

Lapunk kérdésére a vezérigazgató elmondta, hogy első körben egy technológiaszállítót választottak ki. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a Westelnél már több hónapja folyó kísérletek (enternet, infopark) során felmerült másik szállító a későbbiekben ugyancsak bekapcsolódik a hálózat bővítésébe.

Az elsőként kiválasztott partner az Ericsson Magyarország Kft., amely az alaphálózat szállításában is részt vett már. A két társaság tegnap 15 milliárd forintos keretszerződést írt alá, ennek része a GPRS-megbízás.

A Westel 1999-ben 30 milliárd forintot, tavaly pedig még ennél is többet költött hálózatfejlesztésre.

A GPRS kapcsán Sugár András lapunknak kiemelte, hogy reményeik szerint az adatátvitel sebessége a kereskedelmi szolgáltatás beindulására már elérheti a kívánatosnak tartott 64 Mbit/sec-ot, szemben a kísérletek során jellemzően tapasztalt 32 Mbittel.

Winkler János, a Westel vezérigazgató-helyettese azzal számol, hogy az év végére már a magyar lakosság több mint 50 százaléka használ mobiltelefont. Szerinte a szolgáltatók a piacszerzés utolsó szakaszához érkeztek, s ezért is fontos az emelt szintű szolgáltatások bevezetése.

Információink szerint a két másik mobilszolgáltató óvatosabb a GPRS bevezetésével kapcsolatban. Azon a véleményen vannak, hogy a beruházás főként akkor éri majd csak meg, ha már kellő számú alkalmazási lehetőség és elérhető árú készülékek lesznek a piacon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.