2001. február 6. 11:00

Európában az elsők között februártól beindítja a csomagkapcsolt adatátvitelt (GPRS) a Westel Mobil Rt. -- jelentette be Sugár András vezérigazgató.

A tervek szerint a hónap közepére Budapesten, a hónap végére az ország területének 70 százalékán válik elérhetővé a magasabb kategóriába sorolt szolgáltatás, amely ma még Nyugat-Európában is kezdeti stádiumban van.

Alig néhány héttel az úttörőnek számító németországi bevezetés után Magyarországon elsőként a Westel hálózatában válik elérhetővé a csomagkapcsolt adatátviteli szolgáltatás. (Ezt már -- ellentétben a múlt évben bevezetett WAP-pal -- nem időalapon, hanem átvitt adatmennyiség alapján számlázzák majd az előfizetőknek a cégek.)

A GPRS-szolgáltatás ma még a nyugat-európai társaságoknál is tesztfázisban van, egyelőre nem lesz ez másként a Westelnél sem -- húzta alá Langsteiner Marianne üzletfejlesztési igazgató. Hozzátette, a cégnél a második negyedévben már igyekeznek olyan alkalmazásokkal előállni, ami már igényt támaszthat az előfizetői körben az effajta szolgáltatásra is. A gyártók bejelentései alapján akkorra már kereskedelmi mennyiségű készülék is rendelkezésre áll, aminek hiánya egyelőre Németországban is késlelteti a tényleges startot.

Lapunk kérdésére a vezérigazgató elmondta, hogy első körben egy technológiaszállítót választottak ki. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a Westelnél már több hónapja folyó kísérletek (enternet, infopark) során felmerült másik szállító a későbbiekben ugyancsak bekapcsolódik a hálózat bővítésébe.

Az elsőként kiválasztott partner az Ericsson Magyarország Kft., amely az alaphálózat szállításában is részt vett már. A két társaság tegnap 15 milliárd forintos keretszerződést írt alá, ennek része a GPRS-megbízás.

A Westel 1999-ben 30 milliárd forintot, tavaly pedig még ennél is többet költött hálózatfejlesztésre.

A GPRS kapcsán Sugár András lapunknak kiemelte, hogy reményeik szerint az adatátvitel sebessége a kereskedelmi szolgáltatás beindulására már elérheti a kívánatosnak tartott 64 Mbit/sec-ot, szemben a kísérletek során jellemzően tapasztalt 32 Mbittel.

Winkler János, a Westel vezérigazgató-helyettese azzal számol, hogy az év végére már a magyar lakosság több mint 50 százaléka használ mobiltelefont. Szerinte a szolgáltatók a piacszerzés utolsó szakaszához érkeztek, s ezért is fontos az emelt szintű szolgáltatások bevezetése.

Információink szerint a két másik mobilszolgáltató óvatosabb a GPRS bevezetésével kapcsolatban. Azon a véleményen vannak, hogy a beruházás főként akkor éri majd csak meg, ha már kellő számú alkalmazási lehetőség és elérhető árú készülékek lesznek a piacon.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.