2013. december 13. 11:10

Csak Zala megye ipara nem volt még képes idén egyetlen egy hónapban sem pozitív adatot felmutatni.

Egyetlen egy olyan megye van idén Magyarországon, ahol az ipari termelési adatok minden hónapban visszaesést mutatnak az előző évhez képest, ez pedig Zala megye. A nyugat-dunántúli megye ipara a KSH legfrissebb statisztikája szerint az év első tíz hónapjában 10,57 százalékkal esett vissza. Ráadásul úgy, hogy a régióhoz tartozó másik két megyében, vagyis Győr-Sopronban és Vasban ez az index 2,97, illetve 8,89 százalékos pluszt mutat, 7 illetve 9 havi pozitív adattal.
 
Ami a Dunántúlon Zala, az az ország keleti felében Hajdú-Bihar megye, ahol az év első 10 hónapjában összesen 9 százalék feletti az ipar visszaesése, és csak most októberben tudtak pozitív értéket kimutatni a hajdúságiak. Ugyanakkor az is igaz, hogy Hajdú megye nem tűnik ki annyira a régióból, mint Zala, hiszen a két másik észak-alföldi megye sem dicsekedhet különösebben, Jász-Nagykun-Szolnokban az első 10 havi visszaesés értéke 2,49, míg Szabolcs-Szatmár-Beregben 2,21 százalékos. Előbbi 7, utóbbi 8 mínuszos hónapot produkált.

Zalához hasonlóan egyhangú mintát követett eddig Bács-Kiskun megye idei ipari teljesítménye is, csak ellenkező előjellel. A kecskeméti Mercedes-gyárnak köszönhetően 10 masszív emelkedő hónapot láthatunk, átlagosan éves 42,3 százalékos plusszal. De nem lehet elégedetlen a 9-9 pozitív havi adattal a már említett Vas mellett Tolna, valamint a 8-8 emelkedő hónapot felmutató Heves és Csongrád megye sem.

Ha országosan vizsgáljuk meg a KSH reggel publikált részletes ipari adatait – amelyek egyébként megerősítették az előzetesen közölt legfontosabb mutatókat -, akkor ismét a járműgyártás nagyon dinamikus felfutására figyelhetünk fel. Októberben az előző évi teljesítményhez képest 28,4 százalékos a plusz, ami a fontosabb ipari ágazatok közül a legmagasabb. Szintén jelentős 13,1 százalékos pozitív értéket tud felmutatni a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása ágazat, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása továbbra is jelentős, 8,2 mínusszal "terheli" a feldolgozóipart, amely még így is 6,7 százalékkal bővült egy év alatt.

mfor.hu