Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Évi 500 tonna szén-dioxid-kibocsátást és 300 ezer köbméter földgázt takarít meg Magyarország második legnagyobb vízkutas hőszivattyúja, amelyet a Coca-Cola Magyarország állított üzembe zalaszentgróti palackozójában. A berendezés a 700 méter mélyről feltörő NaturAqua természetes ásványvízforrás hőjét hasznosítja kivételes hatékonysággal, így a százmilliós beruházás 3,5 év alatt megtérül.

Magyarország második legnagyobb vízkutas – azaz a víz hőtartalmát hasznosító - hőszivattyúját adta át a Coca-Cola Magyarország Zalaszentgróton, a NaturAqua természetes ásványvízforrásnál épült üzemében. Hazánk egyik legnépszerűbb ásványvizét ezentúl megújuló energia segítségével palackozzák, amely révén a létesítmény évi szén-dioxid kibocsátása 500 tonnával, azaz 300 személyautó éves CO2 kibocsátásával csökken. Az új technológiával a földgázfelhasználás is 300 ezer köbméterrel esik vissza, így a korábban felhasznált mennyiség 40 százaléka elegendő a palackozó működtetéséhez.
 
A NaturAqua 690 méter mélyről feltörő 33 fokos vizét palackozás előtt 18-22 fokra kell lehűteni, a hőszivattyú ezt a 12-15 fokos hő különbözetet használja fel hűtésre és fűtésre. A hőszivattyú télen az üzem és a logisztikai központ fűtéséhez, melegvíz ellátásához, valamint a tisztító berendezések működtetéséhez szükséges hőt állítja elő, míg nyáron az ásványvíz palackozáshoz szükséges hűtés mellett a szomszédos zalaszentgróti strand vizét melegíti majd. A sokoldalú felhasználásnak köszönhetően a nagy teljesítményű hőszivattyú energiahasznosítási hatékonysága kiemelkedő 1kwh villamosenergia és a termálviz hőtartalma egyidejüleg 9kwh hűtő- és fűtőenergiát állit elő,  így a százmillió forintos beruházás alig 3,5 év alatt térül meg.
 
"Cégünk több mint 40 éve érkezett Magyarországra, tudjuk, hogy üzleti tevékenységünk számára a legelőnyösebb környezet a lehető legtisztább környezet. A most átadott hőszivattyú kiváló példa arra, hogy a környezetvédelem az egyik legjobb befektetés lehet a vállalkozások számára" – emelte ki Tarsoly József, a Coca-Cola Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ádám Béla, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke elmondta, a zalaszentgróti beruházás - amellett, hogy a második legnagyobb teljesítményű hazai berendezés - hatékonysága és a befektetés gyors megtérülése miatt is különleges. "A hőszivattyúk jelentős mennyiségű földgázt váltanak ki, így hozzájárulnak Magyarország szén-dioxid kibocsátás csökkentésére tett vállalásának teljesítéséhez is" - tette hozzá a szakértő.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.