2013. augusztus 7. 10:55

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. irányítást szerezzen az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó felett - tájékoztatta a versenyhivatal szerdán.

A közlemény szerint a GVH megállapította, hogy a földgáz-kereskedelem nem alkot egységes árupiacot, azon belül az egyes lényegesen eltérő helyzetű vevőcsoportoknak történő értékesítés külön-külön árupiachoz tartozik, illetve a földgáz-tárolást is eltérő árupiacként kezelte.

A versenyhivatal - Németország, Ausztria, Szerbia, Ukrajna és Románia versenyhatóságához hasonlóan - az irányításszerzés feltétel nélküli engedélyezése mellett döntött - áll a közleményben.

A GVH közleménye szerint az MVM és az általa irányított vállalkozások meghatározó tevékenységi területe a villamosenergia-iparhoz kapcsolódik. Az MVM Csoport tevékenysége kiterjed a villamosenergia-termelés, az átvitel, a rendszerirányítás és az áramkereskedelem területére, azaz egy vertikálisan integrált vállalkozáscsoportnak tekinthető, amely a villamos energia piachoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is végez.

2011-től a földgáz nagy- és kiskereskedelem is a tevékenységei közé tartozik, azonban részesedése egyetlen szegmensben - elsődleges beszerzés, gáz értékesítése kereskedőknek, erőműveknek, ipari fogyasztóknak - sem haladja meg a 20 százalékot.

Az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. (EFT) tevékenysége a gáz nagy- és kiskereskedelemre, a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, továbbá Magyarország határain keresztül történő földgázszállításra terjed ki. Magyarországon az EFT a földgázt kiskereskedők, illetve kereskedők, jellemzően egyetemes szolgáltatók, ipari fogyasztók és erőművek számára értékesíti.

Az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó a Magyarországon található földgáztároló telepein gáztárolási tevékenység végzésére jogosult.

Az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. március 28-án írta alá, a vételár az MVM akkori tájékoztatása szerint megközelítőleg 870 millió euró.

A vételár magában foglalja az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. hozzávetőleg 350 millió euró értékű részvényeit és a két társaság egyéb átvállalt kötelezettségeit. A végleges ár a záráskori gázkészletektől függ.

A megállapodás értelmében az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. részvényeinek száz százaléka, vagyis a két cég minden vagyontárgya az MVM Csoport tulajdonába kerül, beleértve az E.ON Földgáz Trade Zrt. földgázkészletét és az E.ON Földgáz Storage Zrt. tárolóiban található párnagázt.

A tranzakció keretében az MVM Zrt. kiváltja a társaságok jelenleg fennálló tulajdonosi kölcsöneit is, ezeket a tranzakció zárásakor fizeti meg az eladó részére. Az MVM Zrt. a tervek szerint részben saját, részben pedig külső forrásokból finanszírozza a tranzakciót - tudatta a cég.

"A két vállalat megvásárlásán felül a szerződő felek rögzítették azt, hogy az MVM vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van. Az E.ON Földgáz Trade Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország igényeit. A szerződések közül kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás" - közölték.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON-csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

Az E.ON magyarországi érdekeltségeinek megvásárlása miatt az Országgyűlés márciusban módosította a 2013-as központi költségvetést.

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. négy földalatti tárolója mindösszesen 4,43 milliárd köbméter mobilgáz kapacitású, amely Magyarország teljes 2012. évi földgázfogyasztásának mintegy felét, a teljes éves lakossági gázfogyasztásnak megfelelő mennyiséget tesz ki.

A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az 2,17 milliárd köbméteres névleges mobilgáz kapacitású zsanai, a 340 millió köbméteres pusztaedericsi, az 1,64 milliárd köbméteres hajdúszoboszlói és a 280 millió köbméteres kardoskúti földgáztárolót.

Az E.ON-csoport 2006-ban 300 millió euró készpénzért és 600 millió euró hitel átvállalásával vásárolta meg a Mol Földgáztároló Zrt. és a Mol Földgázellátó Zrt. százszázalékos részvénycsomagját. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. 2007-2009. között 32 milliárd forint (mintegy 110 millió euró) értékű beruházással 600 millió köbméterrel megnövelte a Zsanai Földalatti Gáztároló kapacitását, ezzel a létesítmény a kelet-közép-európai térség egyik legnagyobb földgáztárolója lett.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!