<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Coop Szolnok Kereskedelmi Zrt. megszerezze a Héliker Kereskedelmi Zrt-t, közölte a szervezet.

A Coop Szolnok Kereskedelmi Zrt. 2009. március 5-én szerződést kötött a Héliker Kereskedelmi Zrt. részvényei 100 százalékának megvásárlására.

A Coop Szolnok Zrt. meghatározó tevékenysége az élelmiszer- és élelmiszer jellegű termékek kiskereskedelme Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Heves, Pest és Fejér megyékben. Részesedése az országos élelmiszer kiskereskedelmi forgalomból nem éri el az egy százalékot. A Héliker Zrt. meghatározó tevékenysége szintén az élelmiszer-kiskereskedelem Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Hajdú-Bihar megyékben. A Héliker Zrt. szintén kevesebb, mint egy százalékkal részesedik az országos élelmiszer kiskereskedelmi forgalomból. A Coop Szolnok 54, míg a Héliker Zrt. 12 településen üzemeltet kiskereskedelmi üzleteket. Három olyan település van, melyen mindkét vállalkozás-csoport jelen van: Szolnok, Gyöngyös és Hatvan.

A versenytörvény értelmében a GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon. Mivel a Coop Szolnok és a Héliker együttes piaci részesedése a hazai élelmiszerkereskedelemből két százalék, a GVH álláspontja szerint a fúzió kapcsán káros versenyhatásokkal nem kell számolni.

Elméletileg azokban a városokban, ahol mindkét cég jelen van, felmerülhetnének versenyjogi aggályok. Ám mivel ezeken a településeken nagyszámú versenytárs tevékenykedik, a fúzióval létrejövő új cég itt sem kerülhet erőfölénybe. A GVH így az összefonódást engedélyezte.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.