2001. január 27. 11:00

Megnyílt a davosi Világgazdasági Fórum ellentettjének szánt, zászlajára a globalizáció kritikáját tűző Szociális Világfórum.

Több ezer környezetvédő, szakszervezeti aktivista és értelmiségi részvételével európai idő szerint péntek hajnalban - karneváli külsőségek közepette - megnyílt a davosi Világgazdasági Fórum ellentettjének szánt, zászlajára a globalizáció kritikáját tűző Szociális Világfórum is a brazíliai Porto Alegrében - jelentette a Reuters.
Az ötnaposra tervezett eseménysorozat részvevőinek listája a brazil földnélküliek mozgalmának vezetőjétől José Saramango Nobel-díjas portugál írón és a kelet-timori függetlenségi harc vezetőin át a néhai francia elnök özvegyéig, Danielle Mitterrand-ig terjed. A rendezvényre 120 ország és ezer szervezet képviseletében érkeztek részvevők.

A rendezvényen a tervek szerint szóba kerülnek a hivatalos adósságcsökkentő programokkal, az IMF költségvetési kiigazítási receptjeivel és a szabadkereskedelmi megállapodásokkal szembeni alternatív ötletek, valamint környezetvédelmi és emberjogi kérdések.

A megnyitó felvonuláson jól megfértek egymás mellett a homoszexuálisok jogainak elismerését követelők, a genetikailag módosított termények engedélyezését elítélő farmerek, a több állásért szót emelő autóipari dolgozók és a harmadik világ adósságtörlesztéseinek eltörlését szorgalmazó francia értelmiségiek. A rendezvény részvevői közös közleményt ugyan nem terveznek, de munkacsoportokban és konferenciákon próbálnak meg javaslatokat kidolgozni a napirendi pontokban - írta a Reuters.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.