<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az M0-ás autóút M6-os autópálya és 51. sz. főút közötti szakaszának kivitelezőjéről hozott közbeszerzési döntést, ugyanis a testület szerint a 28,3 milliárd forintos ajánlattal jelentkező, korábbi győztes Porr Építési Kft. érvénytelen ajánlattal nyert. Az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) új döntése 30 napon belül várható.

A NIF az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében emlékeztet: az M0-ás autóút érintett szakaszára 2009. március 28-án írtak ki pályázatot, amelyre összesen három ajánlat érkezett.

Az ajánlatkérő NIF a legalacsonyabb összegű, mintegy 28,3 milliárd forintos érvényes ajánlatot benyújtó Porr Építési Kft.-t hirdette ki az eljárás nyerteséül. Az eljárás további két résztvevője a Nemzetközi Vegyépszer Zrt., illetve A-HÍD Építő által vezetett M0 déli ág II. KONZORCIUM - amelynek tagaja a a KÖZGÉP Zrt., a STRABAG-MML Kft., a MAGYAR Aszfalt Kft. és a COLAS Hungária Kft. jogorvoslati kérelemmel fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

A NIF tájékoztatása szerint a társaság pénteken vette át a döntőbizottság határozatát, amely megsemmisítette az eljárást lezáró döntést és 5 millió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte az ajánlatkérőt.

A bizottság határozata szerint az ajánlatkérő jogsértően nyilvánította érvénytelennek M0 déli ág II. KONZORCIUM ajánlatát, míg érvényesnek a Porr Építési Kft.-ét, illetve a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-t. A határozat értelmében a Porr Építési Kft. ajánlata azért érvénytelen, mert nem felel meg a szerződés teljesítéséhez előírt alkalmassági követelményeknek, ugyanis a társaság csak részben igazolta megfelelő gépek és szakemberek rendelkezésre állását.

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. ajánlatát a Közbeszerzési Döntőbizottság azért nyilvánította érvénytelennek, mert a cég nem előírásszerűen nyújtotta be a csatolt költségvetést, illetve azt nem is javíthatta volna.

Az M0 déli ág II. KONZORCIUM ajánlata a Döntőbizottság jogi álláspontja szerint formailag tekinthető hibásnak, amelyet a vállalat jogszerűen pótolt a kötelezettségvállalási nyilatkozat becsatolásával, ajánlata így nem minősül érvénytelennek.

A NIF-nek 30 nap áll rendelkezésére az új döntés meghozatalára, a társaság a "lehető leghamarabbi időpontra" kezdeményezte a bíráló bizottság összehívását, annak érdekében, hogy mihamarabb javaslatot tehessen a döntéshozó részére.

Az M0-ás autóút déli szakaszát érintő beruházással - a meglévő 2-szer 2 sávos autóút-forgalmának folyamatos fenntartása mellett - megépül a második pálya 26 centiméter vastagságú beton burkolattal. Ezzel az útszakasz kétszer három forgalmi-, plusz leállósávos autópályává bővül.

A fejlesztés része három csomópont átépítése, valamint 11 műtárgy megépítése is, ez utóbbiak közül kettő folyami nagyhíd: a Hárosi Duna-híd, valamint a Soroksári Dunaág-híd. A környezet védelme érdekében 6,8 hektár véderdőt telepít, és 1.300 méter hosszúságban zajvédő falat épít a nyertes vállalkozó.

A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg, a KÖZOP (Közlekedési Operatív Program) keretében. A munkálatok tervezett befejezési határideje 2012. III. negyedéve.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.