<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egyedüli jelentkezőként épp, hogy csak megfelelt az ajánlati kiírásnak a 4 fős kis cég, akinek alvállalkozóként kormányközeli nagyágyúk lesznek a segítségére.

A budapesti székhelyű Peszter Építőipari és Kereskedelmi Kft. fogja befejezni a szerkezetkész, siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnokot - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A munkáért összesen nettó 1,82 milliárd forintot zsebelhet be a 2016 nyara óta Babják Csilla tulajdonában álló társaság, melynek úgy tűnik még saját honlapja sincs. Az eredetileg becsült érték ennél pár millióval több, 1,821 milliárd forint volt.

szerk.: A cég tavaly nyáron került egyébként új tulajdonoshoz, Babják Csillához, aki egyúttal a helyi Baller Andrást nevezte ki ügyvezető igazgatónak. Utóbbi név megegyezik a Siófoki Kézilabda Clubnál a felnőtt és utánpótlás vezetői asszisztensének nevével. 

A nyílt eljárás során jelentős árverseny nem alakult ki, hiszen a hirdetmény szerint egyedül a nyertes cég nyújtott be ajánlatot a munkára. A szerződést szeptember 29-én kötötték meg, a munkálatokra pedig a kiírás szerint 125 napja lesz a cégnek, ami kicsivel több mint 4 hónapot jelent.

Mi tagadás, a Peszter Kft.-nek óriási mázlija lehetett, hogy sikerült ezt a munkát elnyernie. A legfrissebb beszámoló szerint ugyanis nem mondható, hogy az elmúlt évekből sok referenciát tudna felmutatni. A cégnek 2014-ben és 2015-ben sem volt egy forint árbevétele se, a helyzetét a 2016-os év mentette meg, amikor 453 millió forint nettó árbevételre tudott szert tenni a 4 alkalmazottjával. Ez pedig egy hajszál híján elég volt ahhoz, hogy ezen a közbeszerzési eljáráson eredményes legyen. Az ajánlatkérő, a Siófoki Kézilabda Sport Club egyesület alkalmassági minimumkövetelményként azt fogalmazta meg ugyanis, hogy a megelőző 3 lezárt üzleti évben a teljes üzleti árbevételnek el kell érnie a 450 millió forintot.

Ilyen lesz, ha elkészül (Fotó: kaposvarmost.hu)

A sportcsarnok munkálatainál a legrutinosabb alvállalkozók fognak a Peszternek bedolgozni. Az eljárás összegző tájékoztatása szerint a cég - nem nagy meglepetésre - alvállalkozókat is be fog vonni a munkálatokba többek között az építőmesteri, épületgépészeti, épületvillamossági munkákhoz, az asztalos, a föld, a lakatos és burkolási munkákhoz is.

Segítségére lesz

  • az egykori Tiborcz-cég, az Elios Innovatív Zrt.,
  • a közbeszerzések egyik királya, a West Hungária Bau Kft.
  • és Bognár József egyéni vállalkozó.
Az egész olyan, mintha a Peszter Kft. egyfajta "strómancégként" tündökölne ebben a projektben.

A Kiss Szilárd Sportcsarnok befejezésére egyébként tavaly év végén adott a kormány 1,9 milliárd forintot, így a 2014-ben bejelentett és elkezdett, 1500 főt befogadni képes csarnok végre hamarosan elkészülhet.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.