2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Néhány hónap alatt, már 100-150 millió forintos ráfordítással modern autópálya-ellenőrző rendszert lehetne kialakítani a jelenlegi infrastruktúrából – írja elemzőkre hivatkozva a Napi Gazdaság.

Az M7-es autópálya Budapest-Székesfehérvár közötti szakaszán már tavaly tengelysúly mérésére alkalmas technológiát telepítettek. A kamerákból és az úttestbe épített érzékelőkből álló rendszer megbízhatóan működik és több mint nyolcvanszázalékos pontossággal képes mérni a jármű súlyát. A jelenlegi kiépítettség azonban még nem alkalmas arra, hogy a túlsúlyos járműveket büntessék vagy bármilyen más formában szankcionálják.

Deme Pál, a Sagem projektmenedzsere szerint egy online rendszám-azonosító és matrica-ellenőrző rendszerrel összekapcsolva már büntethetnék a túlsúlyos vagy nem megfelelő matricával ellátott járműveket. A projekt vezetője úgy látja, hogy a rendszer fél év alatt kiegészíthető az ellenőrzési funkciókkal is: ebből a tervezés 2-3, a szoftverfejlesztés 1-2 hónapot venne igénybe, és egy hónapos tesztperiódusra lenne szükség.

Az M7-es autópálya korábban már működő üzemi hírközlő rendszerének bővítésére a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) a Sagem Magyarország Kft.-vel közbeszerzési eljárás keretében tavaly nyáron kötött szerződést, amelynek értéke 385 millió forint volt, írja a Napi Gazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!