TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Befektetési céllal nem helyeztek el pénzt a likviditási nehézséggel küzdő pénzintézetben.

A hét egyik top gazdasági sztorija volt, hogy az NHB Bank likviditási problémái miatt a jegybank intézkedést rendelt el a Szemerey Tamás - Matolcsy György unokatestvére - tulajdonában álló pénzintézetnél.

A Pallas Athéné Alapítványok az NHB Bank ügyfelei A Pallas Athéné Alapítványok az NHB Bank ügyfelei

Az MNB egyebek mellett 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását. A banknak - tekintettel sajátos üzletpolitikája miatt - nincs sok ügyfele, de közéjük tartozik Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is.

Valamint a jegybank által létrehozott alapítványok is. Tájékoztatásuk szerint legalábbis idén az év elején 4 milliárd forintot tartottak betétben a pénzintézetben, mint azt a zoom megírta..

Arról viszont nem lehetett tudni, hogy a mostani intézkedés idején is volt-e betéte az alapítványi világnak az NHB-ban. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az alábbi választ kaptuk:

"A Pallas Athéné Alapítványok az NHB Banknak ügyfelei, folyószámlát vezetnek a pénzintézetben.  Az Alapítványok az NHB Bankban befektetéssel nem rendelkeznek. A Pallas Athéné Alapítványok NHB Bankban tartott folyószámláinak egyenlege az OBA betétbiztosítási összeg körüli nagyságrendben van. Az Alapítványok létrejövetelük óta, sikeres befektetéseiknek köszönhetően 5, 788 milliárd forinttal növelték az alapítványi vagyon értékét."

 

Amiből kiderül, hogy a likviditási nehézségekkel küzdő banknak jelenleg is ügyfelei az alapítványok. Valamint az is, hogy befektetési célú elhelyezésük nem volt a bankban, ami azért fontos, mert az MNB tájékoztatása szerint az intézkedések nem érintik az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az OBA 100 ezer euróig, vagyis mintegy 30 millió forintig garantálja a betéteket. A kártalanítás betétesenként és egy hitelintézetre összevontan értendő - olvasható az OBA honlapján. A kártalanítás összege bizonyos kivételes esetekben a felső határon túl további 50 ezer euróval növelhető.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.