2019. március 6. 15:27

Amennyiben felmerül a túlórakeret bővítése, konzultálnak az illetékes munkavállalói képviselőkkel - tudatták lapunkkal.

A múlt héten jelentették be a német Bosch csoport újabb magyarországi beruházását. A hatvani gyárban induló, 9,6 milliárd forintos projekthez az állam 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújt - hangzott el a beruházás bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A Bosch egyik magyarországi gyára A Bosch egyik magyarországi gyára

Az autóipari elektronikai alkatrészgyártó üzem bővítése nem jár a munkavállalói létszám emelkedésével - írtuk az eseményről szóló tudósításunkban. Arra azonban nem tért ki akkor a tájékoztatás, hogy a magyarországi beszállítói kör bővül-e a beruházással. Azt is megkérdeztük a cégtől, hogy alkalmazzák-e az év elején megváltozott Munka Törvénykönyve túlórára vonatkozó fejezetét, amely lehetővé teszi a 400 óra túlmunkát, ha a munkavállalók beleegyeznek.

A Bosch-tól kapott válasz szerint a magyarországi cégcsoportnál általánosan érvényes célkitűzés, hogy a helyi beszállítók számát a lehető legmagasabb szintre emeljék. A logisztikai szempontból fontos távolsági tényező is szerepet játszik ebben, de a kiválasztásnál az elsődleges szempont az elvárt minőség, megbízhatóság és rugalmasság biztosítása. Mint írták, Magyarországon működik az a regionális beszerzési központ, amelynek munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a régióban megtalálják a megfelelő minőségben szolgáltató beszállítókat.

A most bejelentett beruházásnál sem változik ez a stratégia. Jelenleg a cégcsoport ezernél is több beszállítója közül körülbelül 10 százalék magyarországi vállalat - közölték lapunkkal.

Ami a túlórát illeti, a cég nyitva hagyta a lehetőséget a megváltozott szabályok alkalmazására.

"A magyarországi Bosch csoport vállalatai mindig is egyértelmű belső szabályozással rendelkeztek a túlmunka vállalását illetően. A szabályozás telephelyenként eltérő lehet. Amennyiben a cégcsoport valamelyik magyarországi telephelyén az üzletmenet miatt a jövőben felmerül a túlórakeret bővítése és ezáltal az új magyar munkajogi szabályozás alkalmazása válik szükségessé, konzultálunk az illetékes munkavállalói képviselőkkel" -tudatták portálunkkal.

A magyarországi vállalatok közül több is állást foglalt már ebben a kérdésben. A 24.hu összeállítása szerint a Lidl nem zárkózott el az új szabályok alkalmazásától, amennyiben azt a munkavállaló igényli és írásban jelzi. Az IKEA, a Spar és a dm ellenben nem tervezi a megnövekedett túlóráztatás bevezetését. Az Auchan válaszából pedig az derült ki, hogy ha szükség lenne többletmunkára, elsősorban diákokat és nyugdíjasokat alkalmaznának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.