Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A volt felcsúti polgármester két alapítványt is létrehozott az elmúlt években, melyekkel a környékbeliek lakhatását és tanulmányait támogatja. Az eddig jól prosperáló szervezetek tavaly azonban már nagyon felemás évet zártak.

A mára Magyarország egyik leggazdagabbja címet birtokló Mészáros Lőrinc az elmúlt néhány évben két alapítványt is létrehozott. Az elsőt, a Mészáros Alapítványt még 2016 szeptemberében jegyezték be, a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványt bő egy évvel később, 2017 decemberében. Mindkét szervezettel főként a környékbelieket kívánta támogatni a volt felcsúti polgármester: a helyiek lakhatását vagy épp a fiatalok tanulmányait támogatja pályázatos formában elnyerhető anyagi támogatásokkal.

Nyugodtan kijelenthető, hogy eddig a két alapítványnak bőven volt miből támogatni a környékbelieket, mivel százmilliós nagyságrendben jutott támogatásokhoz különféle gazdasági szervezetektől. Tavaly azonban valami megváltozott, míg a Mészáros Alapítvány hozta a korábbi számokat a beszámolók alapján, addig a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványnál megtört a lendület. De nézzük sorban!

A Mészáros Alapítvány fő célja, hogy ösztöndíjjal támogassa a felsőoktatásban résztvevő helyi (felcsúti, alcsútdobozi, kajászói, tabajdi, vértesacsai és váli) tanulókat. Hogy 2019-ben hány tanuló részesülhetett ösztöndíjban, arra vonatkozóan a közhasznúsági jelentésben sem találtunk információkat. Mindenesetre bár nagyjából a korábbi harmadára csökkent a szervezet egyéb bevétele tavaly, még így is 173 millió forintnyi összbevételt tudott felmutatni. Ebből 150 millió forint egyéb bevétel, 23 millió forint pedig a pénzügyi műveletek bevételeként került elszámolásra.

2018-ban még ez a teljes bevétel 463 millió forint volt, melyből több cégnek köszönhetően 460 millió volt az egyéb bevétel. Az alapítványt nem kevés összeggel segítette meg a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Build It Mérnökiroda Kft. 2019-re a támogatói lista egyszereplősre redukálódott: a 150 millió forint a Debt-Invest Kft.-től érkezett.

A társaság annak a Boros Attilának a tulajdonában van, akit a letelepedésikötvény-biznisz egyik kulcsfigurájának tartanak és sajtóinformációk szerint Rogán Antal köréhez sorolható. Boros Attila volt az, aki létrehozta a kínaiaknak kötvényt áruló Hungary State Special Debt Fundot.

A Mészáros Alapítvány a 173 millió forintos bevétellel szemben az előző évinél több, 149 milliós ráfordítást számolt el, így végeredményben 24 milliós tárgyévi eredményt könyvelhettek el az előző évi 342 millióval szemben.

A bevételek és ráfordítások mellett ugyanakkor az alapítvány mérlege is említésre méltó folyamatokról árulkodik. A jelek szerint 2018-ban 494,4 millió forint értékben vásároltak értékpapírt, amiből 2019-ben 164,4 millió forintnyit vagy eladtak, vagy lejárt a futamideje. Utóbbi magyarázat lehetne a 23 millió forintos pénzügy műveleteken elért bevételre is az eredménybeszámolóban. Itt egyébként alapvetően nem tartós befektetési céllal vásárolt, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat tüntetnek fel, többek között például részesedéseket kapcsolt vállalkozásban vagy állampapírokat.

A Mészáros Alapítványhoz hasonlóan a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány is bevásárolhatott állampapírokból 2018-ban, hiszen szintén 494,4 millió tűnt fel ezen a soron, amitől 2019-ben aztán teljes egészében meg is vált a szervezet. Az értékpapírok lenullázódása mellett más - talán sokkal fontosabb - sorok is lenullázódtak. Miközben 2018-ban még 379 millió forintnyi egyéb bevétel érkezett a kasszába, tavaly ez csupán 1000 forint volt. A korábbi százmilliós adományokat juttató "baráti" cégek mintha eltűntek volna. 2018-ban a West Hungária Bau Kft. mellett a FÉSZ Zrt. utalt nem kevés összeget az alapítvány számlájára.

Azonban hiába gyakorlatilag nullára estek vissza a bevételek, a támogatási tevékenység még folytatódott, hiszen egyéb ráfordításként 208 milliót számoltak el. Mindennek eredménye lett az is, hogy az előző évi 101 milliós pozitív eredmény 216 milliós mínuszba fordult 2019-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.