TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A volt felcsúti polgármester két alapítványt is létrehozott az elmúlt években, melyekkel a környékbeliek lakhatását és tanulmányait támogatja. Az eddig jól prosperáló szervezetek tavaly azonban már nagyon felemás évet zártak.

A mára Magyarország egyik leggazdagabbja címet birtokló Mészáros Lőrinc az elmúlt néhány évben két alapítványt is létrehozott. Az elsőt, a Mészáros Alapítványt még 2016 szeptemberében jegyezték be, a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványt bő egy évvel később, 2017 decemberében. Mindkét szervezettel főként a környékbelieket kívánta támogatni a volt felcsúti polgármester: a helyiek lakhatását vagy épp a fiatalok tanulmányait támogatja pályázatos formában elnyerhető anyagi támogatásokkal.

Nyugodtan kijelenthető, hogy eddig a két alapítványnak bőven volt miből támogatni a környékbelieket, mivel százmilliós nagyságrendben jutott támogatásokhoz különféle gazdasági szervezetektől. Tavaly azonban valami megváltozott, míg a Mészáros Alapítvány hozta a korábbi számokat a beszámolók alapján, addig a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványnál megtört a lendület. De nézzük sorban!

A Mészáros Alapítvány fő célja, hogy ösztöndíjjal támogassa a felsőoktatásban résztvevő helyi (felcsúti, alcsútdobozi, kajászói, tabajdi, vértesacsai és váli) tanulókat. Hogy 2019-ben hány tanuló részesülhetett ösztöndíjban, arra vonatkozóan a közhasznúsági jelentésben sem találtunk információkat. Mindenesetre bár nagyjából a korábbi harmadára csökkent a szervezet egyéb bevétele tavaly, még így is 173 millió forintnyi összbevételt tudott felmutatni. Ebből 150 millió forint egyéb bevétel, 23 millió forint pedig a pénzügyi műveletek bevételeként került elszámolásra.

2018-ban még ez a teljes bevétel 463 millió forint volt, melyből több cégnek köszönhetően 460 millió volt az egyéb bevétel. Az alapítványt nem kevés összeggel segítette meg a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Build It Mérnökiroda Kft. 2019-re a támogatói lista egyszereplősre redukálódott: a 150 millió forint a Debt-Invest Kft.-től érkezett.

A társaság annak a Boros Attilának a tulajdonában van, akit a letelepedésikötvény-biznisz egyik kulcsfigurájának tartanak és sajtóinformációk szerint Rogán Antal köréhez sorolható. Boros Attila volt az, aki létrehozta a kínaiaknak kötvényt áruló Hungary State Special Debt Fundot.

A Mészáros Alapítvány a 173 millió forintos bevétellel szemben az előző évinél több, 149 milliós ráfordítást számolt el, így végeredményben 24 milliós tárgyévi eredményt könyvelhettek el az előző évi 342 millióval szemben.

A bevételek és ráfordítások mellett ugyanakkor az alapítvány mérlege is említésre méltó folyamatokról árulkodik. A jelek szerint 2018-ban 494,4 millió forint értékben vásároltak értékpapírt, amiből 2019-ben 164,4 millió forintnyit vagy eladtak, vagy lejárt a futamideje. Utóbbi magyarázat lehetne a 23 millió forintos pénzügy műveleteken elért bevételre is az eredménybeszámolóban. Itt egyébként alapvetően nem tartós befektetési céllal vásárolt, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat tüntetnek fel, többek között például részesedéseket kapcsolt vállalkozásban vagy állampapírokat.

A Mészáros Alapítványhoz hasonlóan a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány is bevásárolhatott állampapírokból 2018-ban, hiszen szintén 494,4 millió tűnt fel ezen a soron, amitől 2019-ben aztán teljes egészében meg is vált a szervezet. Az értékpapírok lenullázódása mellett más - talán sokkal fontosabb - sorok is lenullázódtak. Miközben 2018-ban még 379 millió forintnyi egyéb bevétel érkezett a kasszába, tavaly ez csupán 1000 forint volt. A korábbi százmilliós adományokat juttató "baráti" cégek mintha eltűntek volna. 2018-ban a West Hungária Bau Kft. mellett a FÉSZ Zrt. utalt nem kevés összeget az alapítvány számlájára.

Azonban hiába gyakorlatilag nullára estek vissza a bevételek, a támogatási tevékenység még folytatódott, hiszen egyéb ráfordításként 208 milliót számoltak el. Mindennek eredménye lett az is, hogy az előző évi 101 milliós pozitív eredmény 216 milliós mínuszba fordult 2019-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.