2018. augusztus 23. 10:31
mfor.hu

Az MNB összesen 9,5 millió forint bírság megfizetésére és a feltárt jogsértések megszüntetésére kötelezte átfogó vizsgálatának lezárása során a Random Capital Broker Zrt.-t többek között a belső információs jogosultságokat, az adatszolgáltatást, a nyilvántartási, sztornózási és szűrési rendszereket, valamint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységet érintő egyes működési hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – korábban elfogadott felügyelési ütemterve részeként – átfogó felügyeleti vizsgálatot végzett a Random Capital Broker Zrt.-nél (Random Capital). A jegybank a vizsgálat során az intézmény működésének 2016. január 1-től 2018. július 13-ig terjedő időszakát tekintette át.

Az MNB az eljárása elején feltárt adatbiztonsági problémák miatt – ügyfélvédelmi okokból – már az eljárás során szükségesnek tartotta végzésében ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal felszólítani a Random Capitalt, hogy szervezetén belül csak a munkakörük alapján arra illetékeseknek tegye lehetővé az információkhoz való hozzáférést. Az MNB ezzel a döntéssel kívánta megelőzni a befektetési szolgáltató társaságnál a belső, az üzletvitel során keletkező információval való visszaélés lehetőségét, illetve azt, hogy emiatt az ügyfelek befektetései, pénzeszközei vagy az ezekkel kapcsolatos jogaik esetlegesen sérelmet szenvedjenek.

A most zárult jegybanki vizsgálat – a belső információs jogosultságokat érintő hiányosságok mellett – a Random Capital tevékenysége kapcsán megállapította többek között, hogy a piaci visszaélések szűrési mechanizmusa, a tranzakciók sztornózási gyakorlata, a befektetési hitelezési és kölcsönzési tevékenysége, a szerződéskötési gyakorlata, valamint egyes nyilvántartási rendszerei nem feleltek meg teljeskörűen a jogszabályi elvárásoknak.

A jegybank kiemelt fókusszal vizsgálta és szankcionálta a Random Capital számviteli, nyilvántartási és informatikai hibákra visszavezethető adatszolgáltatási hibáit, és a jövőben is kiemelt szigorral lép fel az e téren jogsértést elkövető piaci szereplőkkel szemben. Emellett problémát talált a vizsgálat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység körében, elsősorban a pénzmosási szabályzatot, a szankciós szűrés megfelelőségét, az ügyfélazonosítást, valamint a tényleges tulajdonosok nyilatkozattételét érintően is.

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában felszólította és figyelmeztette a társaságot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, és a felügyeleti intézkedések végrehajtásáról – az intézmény vezető testületei által is megtárgyalt és jóváhagyott – belső ellenőri jelentés megküldésével számoljon be a jegybanknak.

A vizsgálat megállapításai alapján a jegybank összesen 9,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Random Capitallal szemben. A bírságösszeg meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a pénzmosás megelőzési tevékenységet érintő egyes jogsértések huzamosabb ideje fennálltak. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor a szolgáltató csekély piaci súlya és együttműködő magatartása, illetve a jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali és tervezett intézkedései.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.