2p

A Volkswagen előnyben részesíti akkumulátorcellák gyártását az Egyesült Államokban a "klímabarát" beruházásoknak nyújtott támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhetően, ez azonban nem jelenti azt, hogy leállítanák a tervezett európai telephelyek kiépítését - tájékoztatta a Reuters hírügynökséget egy belső vállalati forrás.

A Financial Times brit lap korábban arról számolt be, hogy a Volkswagen jegelni készül egy kelet-európai akkumulátorgyár-beruházás tervét, és inkább az észak-amerikai beruházásokra helyezné a hangsúlyt. Ott ugyanis akár 10 milliárd eurós támogatásban is részesülhet. A Volkswagen egyik szóvivője viszont közölte, hogy a konszern egyaránt vizsgálja kelet-európai és észak-amerikai akkumulátorgyártó-beruházások lehetőségét.

Thomas Schmall, a Volkswagen technológiai igazgatója a LinkedIn karrierhálózaton közzétett bejegyzésében gyors reagálást kért az Európai Uniótól (EU) az amerikai inflációcsökkentő (IRA) támogatási programra. "Remélem, hogy a politikai döntéshozók Brüsszelben és az európai fővárosokban a lehető leggyorsabban megteszik a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a vállalatok itt helyben építhessék fel a jövő iparát" - mondta.

Egyre népszerűbbek a Volkswagen elektromos autói. Forrás: Volkswagen
Egyre népszerűbbek a Volkswagen elektromos autói. Forrás: Volkswagen

Az uniós iparfejlesztési stratégiának mindenképpen biztosítania kell a szükséges nyersanyagokat, a kilowattóránként hét centnél olcsóbb, versenyképes árú elektromos áramot, és nagy hangsúlyt fektetni az akkumulátorcella gyártásra is - írta Schmall, aki szerint a gyorsaság lenne a legfontosabb, mert az amerikai támogatási program már folyamatban van, és eredményeket hoz. A Volkswagen konszern 2030-ig 240 gigawattóra akkumulátor kapacitást tervez évente európai üzemekben előállítani. Ehhez hat üzemet tervezett építeni. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!