<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén ma van a túlfogyasztás napja a világon.

A Global Footprint Network szervezet évről évre kiszámítja a globális túlfogyasztás napját (overshoot day). Tavaly július 29-ére, 2020-ban a koronavírus-járvány miatti leállások miatt augusztus 22-re esett ez a nap, idén pedig mára esik.

Ez azt jelenti, hogy július 28-ig a világ elfogyasztotta azokat az erőforrásokat, amelyet a bolygó egy évre biztosít globális szinten.

Összességében az utóbbi évtizedekben fokozatosan jött előrébb az időpont, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy hogyan pazarolja az emberiség az erőforrásokat. A mostani fogyasztási szinthez a Föld "készletének" közel duplájára lenne szükség.

Vannak országok, amelyeknél a túlfogyasztás napja már az év első felében elérkezik, ezek közé sorolható Magyarország, ahol idén május 30-ára esett ez a nap, derül ki a K&H összeállításából.

Vagyis Magyarország a világátlaghoz képest gyorsabban feléli az erőforrásokat.

Már május végén átléptük a határt. Fotó: Depositphotos Már május végén átléptük a határt. Fotó: Depositphotos

A közlemény szerint a bank anyavállalatával, a KBC-csoporttal karöltve a fenntarthatósági lépések megvalósítását kiemelt stratégiai célként határozta meg már évekkel ezelőtt. A bank működését már a nettó karbonsemlegesség jellemzi.

"A K&H 2017-től 100 százalékban zöld árammal működik és ezzel párhuzamosan elkezdődött a saját napelem kapacitások létesítése és ezek számának évről-évre növelése, így 2021-ben már a székházban és négy bankfiókban termelünk áramot megújuló energiaforrásból. A bankfiókok építése és felújítása során új gázkazánt lehetőség szerint nem telepítünk, a hőszivattyús technológiát részesítjük előnyben vagy zöld áramot használó elektromos hűtést/fűtést alkalmazunk. Ennek a fejlesztésnek az évről-évre történő megvalósítással tervezetten 2030-ra egyharmad résszel csökkenteni fogjuk a gáz és távhő felhasználást. 2021-ben a zöldárammal működő bankfiókok száma elérte a harmincat" - idézte a közlemény Suba Leventét, a bank fenntarthatósági programjának vezetőjét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.