2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint ezer egyéni vállalkozó adatai szivárogtak ki.

Hatalmas adatszivárgás történt a Magyar Postánál, amelynek honlapján március 15-től regisztrálhattak azok a webáruház üzemeltető egyéni vállalkozók, akiket a kormány egy tavaly decemberi rendeletben arra kötelezett, hogy március 28-tól ajánlják fel a Postát, mint lehetséges kiszállítási opció - írja az Index.

A lap egyik olvasója számolt be arról, hogy amikor március 16-án belépett az „ÉnPostám” fiókjába, az összes egyéni vállalkozó egy „cégbe” – pontosabban egy felhasználói profil alá – került be, így a rendszer szerint nagyjából 1300 munkatársa lett, akik láthatták egymás személyes adatait.

Már vizsgálják.
Már vizsgálják.
Fotó: MTI

Az adatok között látható volt az egyéni vállalkozók neve, e-mail-címe, sőt néhány esetben a telefonszáma is. Az Index megkereste a magyar webáruházakat képviselő Ecommerce Hungary alelnökét, Ormós Zoltánt, aki szerint „nagyon bonyolult az ügy”, ugyanis ezek az adatok az egyéni vállalkozók honlapjain is elérhetők általában, így nem számítanak személyes adatnak, azonban vannak, akik privát e-mail-címükkel regisztráltak, ami viszont már személyes adatnak minősül, így felvet jogi problémákat.

Az alelnök közlése szerint a hétvégén összegyűjtött adatokat hétfőn elemzik ki, hogy kiderüljön, mekkora jogsértés, és mekkora adatszivárgás történt valójában. A Magyar Posta a lap megkeresésére közölte, hogy a regisztráció során egyes webáruházi ügyfelek adatai ideiglenesen hozzáférhetővé váltak a regisztrált személyek számára, de az első intézkedéseket már megtették.

„Az incidens kivizsgálása és a szükséges helyesbítő intézkedések megtétele, valamint a kapcsolódó bejelentés a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé folyamatban van. A Magyar Posta az okozott kellemetlenségért az érintett ügyfelek elnézését kéri. A társaság a hiba mielőbbi elhárításáért és a webáruházi regisztráció zökkenőmentességéért mindent megtesz” – tette hozzá a Magyar Posta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!