2020. március 12. 09:03
mfor.hu

Az egyesület a koronavírus miatt a könyvelési, adóbevallási, beszámolási határidők mulasztása miatti szankciók felfüggesztését kérte a kormánytól. 

A kormány által elrendelt intézkedések – és az esetleg várható továbbiak – miatt, de az MKIK konferenciáján a járvány hatásainak mérséklésére a miniszterelnök által említett célzott ágazati programokra reflektálva a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete nyílt levélben tett javaslatot a vállalkozásoknál a könyvelés, adóbevallás miatt szükségesnek vélt kormányzati intézkedésre.

A levélben felhívták a jogalkotó és a kormányzat figyelmét arra, hogy a bevezetett egészségügyi óvintézkedések súlyosan megnehezíthetik a mikro- és kisvállalkozások könyvelői, adóbevallás-, és számviteli beszámolót készítők munkavégzését is.

Már most problémák vannak

Mint írják, a fertőzéstől való – mindkét fél részérő fennálló – félelem miatt, az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás, és így a bizonylatok eljutása már most problémát jelent. Várhatóan akadozhat a vállalkozások közötti – nem elektronikus – bizonylatforgalom is, ami ugyancsak gondot jelenthet az adóbevallások határidőre történő beadásában, mert a bizonylatok ebből adódóan is késve jutnak el a könyvelőhöz.

Ne szabjanak ki bírságot

Kérik, hogy a jogszabályban általános érvénnyel kerüljön kimondásra, hogy a 2020. július 31-ig határidős estekben – amennyiben az egészségügyi vészhelyzet addig nem szűnik meg–, a vállalkozásokra a különböző jogszabályokban meghatározott adóbevallási, adatszolgáltatási, számviteli beszámoló letétbe-helyezési határidők mulasztása miatt – jóhiszemű joggyakorlás esetén – nem kerül sor mulasztási bírság kiszabására.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

Az ilyen bevallási késedelemből adódóan –amennyiben a késett bevallásban lévő adót a beadásával együtt megfizetik– késedelmi pótlék kiszabásra ne kerüljön sor, és ebben az időszakban beadott bevallások önrevíziói mentesüljenek az önrevíziós pótlék alól, továbbá ne lehessen az előbbiek miatti késedelmes fizetés esetén végrehajtást indítani, és hogy az adózói minősítés ezek miatti nem változtatható meg.

Határozott véleményük, hogy a vállalkozások ilyen formában történő támogatása révén a kormányzat jelentősen enyhítené az adózók anyagi szankcióktól való félelmét, stresszét, az egyébként is meglévő, a koronavírustól való aggódásaikat, mindemellett csökkentené a több tízezer embert (nagyrészt családos nőket) foglalkoztató könyvelői szektorra nehezedő nyomást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.