3p

Újabb lépés a kínai viszony normalizálásáért a Huawei-ügy rendezése.

Kanadában pénteken lezárult a Huawei kínai távközlési óriáscég banki csalással vádolt pénzügyi igazgatójának ügye, akit az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében szabadon engedtek, véget vetve ezzel a három évig tartó jogi és diplomáciai bonyodalomnak Peking, Washington, valamint Ottawa között.

Egy kínos ügy rendezve, de maradt még elvarrandó szál
Egy kínos ügy rendezve, de maradt még elvarrandó szál

Meng Van-csou megegyezett az amerikai ügyészekkel az ellene folyó banki csalási ügy lezárásáról - közölték pénteken tisztviselők. Az egyezség lehetővé teszi számára, hogy elhagyja Kanadát, és ezzel csillapodhat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség.

A Peking és Washington között évek óta tartó kiadatási dráma az egyre inkább elmérgesedő kapcsolatok egyik központi forrása volt, és kínai tisztviselők jelezték, az ügyet ejteni kellene, hogy segítsen megszüntetni a világ két vezető hatalma közötti diplomáciai patthelyzetet.

Menget 2018 decemberében tartóztatták le a vancouveri nemzetközi repülőtéren egy amerikai elfogatóparancs alapján, és banki csalás vádjával vádat emeltek ellene. Az Egyesült Államok szerint Meng a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán elleni szankciókat. A Huawei tagadja a vádakat.

A kínai vállalat pénzügyi igazgatójának letartóztatása diplomáciai vihart kavart, és Kanadát is belekeverte a perpatvarba, amikor Kína nem sokkal Meng őrizetbe vétele után letartóztatott két kanadait, egy üzletembert és egy volt diplomatát.

Peking nyilvánosan tagadta, hogy összefüggés lenne a letartóztatások között.

A Reuters hírügynökség pénteken egy exkluzív cikkben számolt be arról, hogy az Egyesült Államok a vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást kötött Menggel. Nicole Boeckmann, a brooklyni ügyvivő amerikai ügyész azt mondta, hogy a megállapodás megkötésével "Meng vállalta a felelősséget egy globális pénzügyi intézmény becsapására irányuló rendszer elkövetésében játszott főszerepéért".

A megállapodás csak Mengre vonatkozik, és az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy felkészül a Huawei elleni perre, és várja, hogy a bíróságon bizonyítsa ügyét.

Az Egyesült Államok és Kína közötti vita megoldásán túl a megállapodás a Kínában fogva tartott két kanadai, Michael Spavor üzletember és Michael Kovrig volt diplomata szabadon bocsátását is lehetővé teheti. Augusztusban egy kínai bíróság kémkedésért Spavort 11 év börtönbüntetésre ítélte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!