<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb lépés a kínai viszony normalizálásáért a Huawei-ügy rendezése.

Kanadában pénteken lezárult a Huawei kínai távközlési óriáscég banki csalással vádolt pénzügyi igazgatójának ügye, akit az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében szabadon engedtek, véget vetve ezzel a három évig tartó jogi és diplomáciai bonyodalomnak Peking, Washington, valamint Ottawa között.

Egy kínos ügy rendezve, de maradt még elvarrandó szálEgy kínos ügy rendezve, de maradt még elvarrandó szál

Meng Van-csou megegyezett az amerikai ügyészekkel az ellene folyó banki csalási ügy lezárásáról - közölték pénteken tisztviselők. Az egyezség lehetővé teszi számára, hogy elhagyja Kanadát, és ezzel csillapodhat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség.

A Peking és Washington között évek óta tartó kiadatási dráma az egyre inkább elmérgesedő kapcsolatok egyik központi forrása volt, és kínai tisztviselők jelezték, az ügyet ejteni kellene, hogy segítsen megszüntetni a világ két vezető hatalma közötti diplomáciai patthelyzetet.

Menget 2018 decemberében tartóztatták le a vancouveri nemzetközi repülőtéren egy amerikai elfogatóparancs alapján, és banki csalás vádjával vádat emeltek ellene. Az Egyesült Államok szerint Meng a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán elleni szankciókat. A Huawei tagadja a vádakat.

A kínai vállalat pénzügyi igazgatójának letartóztatása diplomáciai vihart kavart, és Kanadát is belekeverte a perpatvarba, amikor Kína nem sokkal Meng őrizetbe vétele után letartóztatott két kanadait, egy üzletembert és egy volt diplomatát.

Peking nyilvánosan tagadta, hogy összefüggés lenne a letartóztatások között.

A Reuters hírügynökség pénteken egy exkluzív cikkben számolt be arról, hogy az Egyesült Államok a vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást kötött Menggel. Nicole Boeckmann, a brooklyni ügyvivő amerikai ügyész azt mondta, hogy a megállapodás megkötésével "Meng vállalta a felelősséget egy globális pénzügyi intézmény becsapására irányuló rendszer elkövetésében játszott főszerepéért".

A megállapodás csak Mengre vonatkozik, és az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy felkészül a Huawei elleni perre, és várja, hogy a bíróságon bizonyítsa ügyét.

Az Egyesült Államok és Kína közötti vita megoldásán túl a megállapodás a Kínában fogva tartott két kanadai, Michael Spavor üzletember és Michael Kovrig volt diplomata szabadon bocsátását is lehetővé teheti. Augusztusban egy kínai bíróság kémkedésért Spavort 11 év börtönbüntetésre ítélte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.