<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ennyiért veszi át és dolgozza fel a lakossági energiaszámlákról kiállított sárga csekkeket a Posta, évente több mint 31 milliót, de legalább közel 26,4 milliót – derül ki a friss európai uniós közbeszerzési értesítőből.

A száz százalékban állami tulajdonú MVM Vállalkozáscsoport féltucat leánycége – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., az MVM Főgáz Földhálózati Kft., az MVM Démász Áramhálózati Kft., az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt., az MVM Otthon Plusz Zrt. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. – tavaly október elején írt ki közbeszerzési eljárást az országosan kibocsátott, készpénzbefizetést lehetővé tevő bizonylatokkal, vagyis a sárga csekkekkel kapcsolatban.

Nem volt kérdés a nyertes személye. Fotó: Mfor
Nem volt kérdés a nyertes személye. Fotó: Mfor

Nem kis feladatról van szó, pályázati felhívásában az MVM évente 31 millió 11 ezer 469 darabra tette a kezelendő csekkek mennyiségét, amely 85 százalékára, azaz csaknem 26,4 millió csekk lehívására vállalt kötelezettséget.

Az már a modern, digitalizációs kor „terméke”, hogy a pályázatban kihangsúlyozódik, az ellenértéket nemcsak készpénzben teljesíthetik az ügyfelek, hanem bármilyen más elektronikus úton, például csekkautomatán keresztül, illetve QR-kódos vagy bankkártyás fizetéssel.

A pályázat feltétele volt, hogy a nyertes ajánlattevőnek vállalnia kell, országos lefedettségű, valamennyi ügyfél számára elérhető készpénzfelvételi iroda hálózattal rendelkezik, hogy azon keresztül legyen képes az MVM-cégek által kibocsátott sárga csekkeket befogadni, a készpénzt kezelni, az elektronikus befizetéseket feldolgozni, majd a teljes átvett összeget az MVM-cégek által megadott bankszámlaszámokra átutalni.

A készpénzfeldolgozás esetén az ajánlattevőnek vállalnia kellett, hogy 2022. január 1-jétől naptári évente, egy naptári évre vonatkoztatva teljesíti az alábbi követelmények összességében 95 százalékát:

- a felvett bizonylatok összegét elektronikus út esetén legkésőbb a befizetést követő egy, nem elektronikus úton történő befizetés esetén pedig két munkanapon belül átutalja az MVM-cégek által megadott számlákra, 

- vállalja továbbá az utódszámla-kezelést is, vagyis a megszűnt számlaszámra kibocsátott bizonylatok összegét az MVM-cégek bejelentése alapján, az azok által megadott számlaszámra továbbítja (például bankváltás esetén).

A számos egyéb feltétel között még az is szerepelt, csak olyan cégek jelentkezhetnek, amelyek az előző három mérlegfordulónappal lezárt üzleti évben – vagyis 2018-2020 között – legalább nettó 2 milliárd forintos árbevételt értek el a sárga csekkek feldolgozásából. Emellett még rendelkezni kellett az utóbbi 3 évben (36 hónap) befejezett, de legfeljebb 6 éven (72 hónap) belül megkezdett, szerződésszerűen teljesített, minimum 8,5 millió készpénzbefizetési bizonylat feldolgozására vonatkozó referenciával, mely több szerződésből is teljesíthető volt.

Márpedig e feltételeknek ma Magyarországon mindössze egy cég felel meg, a Magyar Posta. Így aligha meglepő, hogy az MVM Vállalkozáscsoporthoz hasonlóan ugyancsak száz százalékos állami tulajdonban lévő cég nyerte el a megbízást, amely egyedüliként pályázott – olvasható a friss európai uniós közbeszerzési értesítőből.

Amelyből az is kiderül, hogy az MVM 6 milliárd 372 millió 668 ezer 72 forintot fizet a Postának. Ami még kedvezőnek is számít, tekintettel, hogy az MVM eredetileg ennél 1,73 milliárddal többet, azaz 8,1 milliárdot szeretett volna kérni a megrendelt szolgáltatásokért.