<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Emelné a tranzitdíjat az Ukrnafta, a Molnak ez fáj.

Nem kívánnak közvetlenül tárgyalni az ukrán féllel a Mol vezetői, miután az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta megzsarolta a magyar olajipari vállalatot - írta az index.hu.

A Barátság kőolajvezetéket jelző tábla. Megoldják okosba?  Fotó: Depositphotos
A Barátság kőolajvezetéket jelző tábla. Megoldják okosba? Fotó: Depositphotos

Mára világossá vált, hogy a Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. A csővezeték déli ágán keresztül – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – évente mintegy 8 millió tonna orosz olaj érkezik. Ennek kiesése súlyos problémát okozna a magyar gazdaságnak - emlékeztetett a portál.

A lap azt állítja, hogy Ukrajna folyamatosan emelni szándékozik a Magyarországra érkező orosz olaj tranzitdíját. Tudni véli, hogy a Mol eddig folyamatosan tárgyalt az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrnaftával, állítólag az ukránok két lépcsőben drágítanák a tranzitdíjat.

Hozzáfűzték a portálon: május 15-én az ukrán cég vezérigazgatója, Volodimir Tsependa egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére. A portál szerint az ukrán vezérigazgató megjegyezte, hogy Brüsszelből Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta, "ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátság vezetéken a szállítást Magyarország felé". A cégvezető jelezte ugyanakkor, hogy kész a további egyeztetésre. 

A lap úgy tudja, hogy a Mol vezetése tegnap hivatalosan jelezte a zsarolási kísérletet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, illetve felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Nem megerősített hírek szerint a nagykövet segítséget ígért a Molnak.