<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A vállalkozások több mint 88 százaléka a kata törvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben az átalányadózást választották – állapította meg a Magyar Bankholding több mint 200 cég megkérdezésével zajló kutatása.

A Magyar Bankholding megbízásából készült kutatás azon vállalkozók helyzetét mérte fel, akik 2022. szeptember 1. előtt katás adózók voltak. A válaszadók 70 százaléka szolgáltatóiparban tevékenykedik, működési formáját tekintve egyéni vállalkozóként, többségében 2 és 4 fő közötti alkalmazottal, és kevesebb, mint 20 millió forintos nettó árbevétellel.

A felmérésben részvevő vállalkozások 88 százaléka jelezte, hogy a kata törvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben (64%) az átalányadózást választották. A visszajelzések alapján az új adózási formára való átállás több mint 70 százalékuknak kifejezetten könnyen ment.

A vállalkozások döntését leginkább a könyvelők tanácsa befolyásolta, ugyanis a megkérdezettek 80 százaléka fordult kérdéseivel szakértőhöz. A felmérés rákérdezett továbbá arra is, hogy szükség esetén mennyire volt nehéz könyvelőt vagy könyvvizsgálót találni. A válaszok alapján elmondható, hogy a vállalkozók többnyire nagyon könnyen megtalálták a megfelelő szakembert ismerős, rokon vagy barát ajánlása útján.