2018. augusztus 21. 09:01
mfor.hu

Egy új amerikai szabályozás erősen megoszthatja az Egyesült Államokat, más ugyanis az érdeke az északi és más a déli tagállamoknak.

Egy, a külföldi autógyártókat összefogó szervezet tiltakozott a Kongresszusnál az új NAFTA megállapodás ellen. A Toyota, a Volkswagen, a Daimler, a Nissan is tagja a csoportosulásnak, amely aggályát fejezte ki az amerikai alkatrész-minimum felemelése ellen, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Az Egyesült Államok ugyanis azt szeretné, hogy a Mexikóból importált autók vámmentességéhez szükséges felhasznált amerikai alkatrészek arányát megnöveljék a jelenlegi 62,5 százalékról, 75 százalékra.

A csoport, amely az amerikai autógyártás nagyjából 50 százalékért felel, szerint a több országban működő autógyártók nem tudják támogatni ezt a rendelkezést. Ez politikai ellenálláshoz is vezethet a déli és északi államok képviselői között a Kongresszusban, hiszen délen jellemzően a külföldi gyártók, míg északon az amerikaiak termelnek, akik egyébiránt üdvözölnék az intézkedést.