2p

A Vice szerint az Amazon Web Services felhőszolgáltató platform "gyorsan cselekedett", miután értesült arról, hogy milyen módokon éltek vissza az NSO-ügyfél kormányok a Pegasus programmal.

Lekapcsolta az NSO Group nevű izraeli kibercéghez köthető infrastruktúrát és fiókokat az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) - erről számolt be hétfőn a Vice amerikai médiacsoport.

A beszámoló szerint a lépés azután született, hogy 17 médiaszervezet egy riportban arra a következtetésre jutott: az NSO egyik szoftverét arra használták fel, hogy feltörjék újságírók, kormánytisztviselők és jogvédők okostelefonjait világszerte.

Mint ismert, a nemzetközi oknyomozó újságírócsapat kutatása szerint az Orbán-kormány is vásárolt pegasusos szolgáltatást az izraeli cégtől, és az adatok alapján több száz magyar állampolgárt vettek célba a kémprogrammal, köztük ellenzéki politikusokat, közszereplőket, a NER-nek nem tetsző üzletembereket, civil jogvédőket és hazai újságírókat is, köztük a nyomozásba bekapcsolódó Direkt36 két újságíróját is.

Az izraeli cég vasárnap visszautasította a riportban megjelent állításokat, egyúttal közölte: a terméket csakis arra szánták, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben. Az NSO ugyanakkor a közleményében az oknyomozás egyetlen állítását sem cáfolta, viszont perrel fenyegetőzött.

A Vice idézte az AWS egy szóvivőjét, aki szerint "gyorsan cselekedtek" azt követően, hogy értesültek a riportban szereplő tevékenységről. Maga az Amazon nem reagált a Reuters hírügynökségnek.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!