4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Magyar fejlesztésű parkolási rendszer üzemel majd a téli olimpia egyik helyszínén. Az EPS Global Zrt. "okos" parkolási projektjének megvalósításáról az elmúlt hét végén kötöttek szerződést Zhangjiakou városával. Ez már a cég harmadik kínai projektje.

Koncessziós alapon működő okos parkolási rendszert szállít a 2022-es téli olimpia városába az EPS Global Zrt. Zhangjiakou az egyik kiemelt helyszíne a 2022-es téli olimpiai játékoknak. A Pekinggel szomszédos négy és félmilliós város - itt rendezik majd a sí és snowboard versenyeket! - parkolási rendszerének kiépítését az EPS Global saját forrásból finanszírozza, majd 30 évre szóló koncessziós szerződés alapján üzemelteti. A parkolási projekt célja a város centrumában 25 000 közterületi (utcai) parkolóhely és a belváros minden közterületen kívüli parkoló kapacitásának, mint a parkolóházak mélygarázsok egy okos rendszerbe vonása.

Az EPS Globalnak már nagy tapasztalata van a kínai városok parkolási rendszereinek működtetésében, hiszen az elmúlt években két másik településben, a négymilliós Csifengben és a félmilliós Jangcsungban üzemeltetnek hasonló parkolási rendszereket.

Mit jelent okosnak lenni?

A Cityzen néven futó rendszer teljes transzparenciát biztosít az önkormányzatnak, amely online látja a parkolási adatokat, valamint az összes adatot tárolja és egy big data adatelemző és vizualizációs modulon keresztül az önkormányzat a számára fontos adatokból teljesen automatikusan riportokat kap. A városi közlekedés zavartalan üzemeltetése, tervezése és fejlesztése szempontjából is fontos, hogy ezek az információk elérhetők legyenek a Zhangjiakou-i városüzemeltetés és tervezés számára. Az EPS Global szoftverrendszerén túl, az EXIM Exportösztönző Magántőkealap egy másik befektetése is fontos szerepet kap a projektben: a parkolóhelyek foglaltsági és egyéb használati adatait az Asura Technologies Kft élő kameraképet feldolgozó videó analitikai megoldása fogja majd biztosítani.

Az okos parkolási rendszer hozzájáru a városi közlekedés zavartalan üzemeltetéséhez is
Az okos parkolási rendszer hozzájáru a városi közlekedés zavartalan üzemeltetéséhez is

Magyar-kínai szövetségben

A frissen aláírt szerződés alapján a projektet az EPS és konzorciumi partnerei, a ZTE ITS Company Limited (ZTE ITS) és a China Communications Construction Company (CCCC) két leányvállalata közösen nyerték el. Az EPS-nek a Zhangjiakou-i projekt a harmadik közös együttműködése lesz a ZTE telekommunikációs óriás közlekedési infrastruktúra fejlesztéssel foglalkozó leányvállalatával, a ZTE ITS-sel. A Zhangjiakou-i beruházásban az EPS és a ZTE ITS konzorciumban vesz részt és stratégiai partnerségre lépett a China Communications Construction Company (CCCC) nevű kínai óriásvállalattal.

A teljes projekt 9 milliárd forintos bekerülési értékét a konzorcium finanszírozza az önkormányzatnak, amely befektetés mintegy 90 százalékát a CCCC finanszírozza. Azonban az EPS többségi és a ZTE ITS kisebbségi tulajdonú közös holding vállalatának lesz irányító többsége (51%) a projektcégben.

A parkolási díjak mellett a Big Data adatok is hoznak majd pénzt
A parkolási díjak mellett a Big Data adatok is hoznak majd pénzt

A Csifengben és Jangcsungban működő parkolási rendszereket együttesen mintegy 6 milliárd forintos befektetéssel hozták létre. Ezt a GB & Partners által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealap, a 100 Leggazdagabb magyar között számontartott Emőri Gábor családi cége és egy német "üzleti angyal" befektető állta. Jangcsungban 20, míg Csifengben 25 évre szóló határozott idejű koncessziós szerződést kötöttek.

Újabb lehetőségek előtt?

A projekt megtérülését a parkolási díjak, a hirdetési felületek és a big data adat értékesítés biztosítja a harminc éves, határozott idejű koncessziós szerződés szerint. - Úgy tervezzünk, hogy Csifengben és Jangcsouban a koncessziós időszak végéig 200 milliárd forintos bevételt érünk el - mondta el kérdésünkre Gyarmati Zoltán az EPS Global ügyvezetője - Az Exim alapjánál ennél keményebb a feltétel: 2029-ig kell visszatermelni a befektetett pénz a megállapodott piaci hozammal együtt. Tehát jelentős profitot kell termelnünk az alapnak. Minden más tulajdonos csak ezután juthat a befektetéséhez - és reményeink szerint minél magasabb profithoz - mondta Gyarmati.

Az új projekt társfinanszírozója, a CCCC a Fortune 500 lista szerint a világ 93. legnagyobb vállalata, egyben Kína legnagyobb közlekedési infrastruktúra építő és üzemeltető vállalata, amely a világ 118 országában van jelen, így az EPS technológiája mind Kínában, és másutt is rendkívül gyorsan elterjedhet. Az EPS kínai partnerein keresztül jelenleg is előrehaladott tárgyalásokat folytat több kínai város, és saját jogon egy további ázsiai ország fővárosa okos parkolási rendszerének a kiépítése és hosszú távú üzemeltetése tárgyában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!