<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 

Aligha lehet meglepő bárki számára is, mennyire nyomot hagyott a koronavírus-járvány az Erste Bank 2020-as évén. Mindenekelőtt az immár csaknem egy éve, tavaly március 18-án bevezetett hiteltörlesztési moratórium következtében, amely 4,2 milliárd forintos kamatbevételtől fosztotta meg az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézetet. További 27,4 milliárd forinttal rontotta a bank eredményét a pénzügyi eszközök értékvesztése. Alapvetően e két tétel volt a ludas abban, hogy a magyar Erste tavaly közel 37,5 milliárd forinttal alacsonyabb eredményt ért el, 22,9 milliárd forintosat, mint 2019-ben.

Kevesebb hitel, több megtakarítás. Fotó: MTIKevesebb hitel, több megtakarítás. Fotó: MTI

A gazdaság pandémia miatti visszaesésének tudható be, hogy az Erste 2020-ban összességében, vagyis a lakosságnak és a vállalatoknak együttesen 16 százalékkal kevesebb hitelt nyújtott – derült ki a mai online sajtótájékoztatón, amelyen a bank vezetői végigvették, az egyes üzletágak hogyan teljesítettek.

Lakosság

A hiteleknél vegyes a kép. Az állami támogatásoknak is köszönhetően jelzáloghitelekből éves szinten 11 százalékkal többet helyezett ki az Erste. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a Babaváró hitelek 33 százalékkal nagyobb folyósítása csaknem kompenzálta a személyi kölcsönök e mértéket valamelyest  meghaladó, 36 százalékos éves szintű zuhanását.

Figyelemre méltó, hogy a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 20 százalékkal, 3675 milliárd forintra nőtt, ezen belül a befektetések aránya 59 százalék volt 2020 végén. A lakossági fogyasztás visszaesése miatt keletkezett megtakarítások ugyanis a korábbiaknál nagyobb arányban áramlottak értékpapír-befektetésbe.

Vállalatok

E szegmensben az új kihelyezések volumene tavaly 31 százalékkal csökkent 2019-hez képest, a hitelállomány azonban még így is 7 százalékkal bővült egy év alatt és elérte a 802 milliárd forintot. Az Erste az NHP Hajrá programban 2020 végéig 100 milliárd forint értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést. Emellett a Nemzeti Kötvényprogramban is aktívan vesz részt, eddig kilenc jegyzést bonyolított összesen 22 milliárd forint értékben.

Vállalati hitelállományát továbbra is jó minőségűnek tartja az Erste, annak csak 3,6 százalékának határidőre való törlesztésével maradtak el az adósok, ami a visszafizetési moratóriumnak is betudható. Az nemcsak a bank, hanem a magyar gazdaság mielőbbi kilábalása szempontjából kedvező, hogy a moratóriumban részt vevő cégek aránya már csak 30 százalék. Az Erste vállalati ügyfelei likviditási szempontból is felkészültek a pandémiás helyzettel járó gazdasági nehézségekre: betétállományuk tavaly 36 százalékkal nőtt..

A nagyvállalatok és önkormányzatok hitelállománya egy év alatt 6 százalékkal csökkent, míg az új hitelek volumene 38 százalékkal maradt el a 2019-es eredménytől. A kereskedelmi célú ingatlanoknál a hitelállomány 10 százalékkal volt magasabb év végén, mint egy évvel korábban, míg a kihelyezés 47 százalékkal esett vissza 2019-hez képest.

MKKV-k

A kisvállalkozók hitelfelvételére nagyobb hatással volt a koronavírus. A mikrovállalkozásoknál a kihelyezések 18 százalékkal zuhantak, ezzel szemben a nagyobb méretű, kis- és középvállalkozások csak 3  százalékkal kevesebb hitelt vettek fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.