<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány természetesen ezt a hitelintézetet sem hagyta hidegen. 

Az Erste Bank Hungary az idei év első kilenc hónapjában 12 milliárdos adózás utáni nyereséget ért el, ez több mint hetven százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakáéhoz képest - ismertette Jelasity Radován, az osztrák Erste Bank AG 70, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet elnök-vezérigazgatója.

Az eredmény csökkenése mögött részben az áll, hogy bár az Erste a működési bevételeit az egy évvel korábbi, 110 milliárd forint körüli szinten tudta tartani, működési költségei - főként a beruházások és az amortizáció miatt - növekedtek. Mindezek  eredményeként a bank működési eredménye 5,4 százalékkal maradt el a tavalyitól. A működési bevételek csaknem 6 milliárd forinttal magasabbak lehettek volna, ám a hitelek piaci átértékelése és a törlesztési moratórium ezt nem tette lehetővé.

Állnak a formálódó nagybank támasztotta verseny elé. Fotó: MTIÁllnak a formálódó nagybank támasztotta verseny elé. Fotó: MTI

A Covid-19 közepette bíztató - mindenekelőtt a magyar gazdaság válságból való kilábalása szempontjából -, hogy az Erste hitelállománya 2020 első kilenc hónapjában 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az 1765 milliárd  forintot tett ki szeptember 30-án. Ezen belül a lakossági jobban nőtt, 19 százalékkal, 975 milliárdra, míg a vállalati 8 százalékkal, 790 milliárdra.

Igaz, az új hitelek kihelyezése lassult, de a Babaváró hitel továbbra is jelentős keresletet generál. Összességében az Erste 17 százalékkal kevesebb, 314 milliárd forintnyi hitelt folyósított az idei első háromnegyed évben, mint a tavalyiban. Ez teljes egészében a vállalati kihelyezések csökkenésének tudható be, mivel azok 39 százalékkal estek vissza, 107 milliárdra, ezzel szemben a lakosságiak még nőni is tudtak, 3 százalékkal, 207 milliárdra. Ez utóbbiból 73 milliárd a Babaváró hitel. Pozitív meglepetés, hogy a jelzáloghitelezés már magasabb a tavalyinál - emelte ki Jelasity Radován. E kihelyezéseik 10 százalékkal lettek magasabbak 2020 első kilenc hónapjában, 72 milliárd forintot tettek ki.

Ez is azt mutatja, hogy bár az első kilenc hónap eredményein meglátszik a koronavírus hatása, az Erstén nem fog múlni a V-alakú kilábalás - hangzott el a sajtótájékoztatón. A banknál nem számítanak további jelentős kockázatok felbukkanására az év hátralévő részében. A március után folyósított hitelportfóliójuk (amelyre a moratórium nem vonatkozik) továbbra is jó minőségű, a nemteljesítő hitelek aránya 2,6 százalék. Az NHP Hajrá programban a bank a vállalati hitelezésben elért piaci részesedését meghaladó mértékű összeget folyósított.

Eközben a betétállománya növekedése kiemelkedő maradt, részben a moratórium, részben a visszafogott fogyasztás hatására.

A Covid-járvány két legfontosabb gazdasági stressztényezője az Erste szakértőinek megítélése szerint a munkanélküliség és a bérjövedelmek csökkenése lehet, a hitelportfoliók védettsége lényegesen jobb. Kedvező, hogy a számlaforgalmi adatok alapján a bank kisvállalkozó ügyfelei jól alkalmazkodtak a válsághelyzethez. 

A koronavírus-járvány fokozódása miatt egyébként az Erste hétfőtől átáll a csaknem teljes home office-ra, a budapesti központjában dolgozó 1800 főből egy időben már eddig is csak 500-an tartózkodtak bent, ezután pedig 250-300-an fognak. 

Ami az eredetileg 2020 végén lejáró hiteltörlesztési moratórium fél évvel, 2021. január 1-jétől történő meghosszabbodását illeti, az Erste valamennyi érintett ügyfelét értesíti majd a teendőkről, most egyeztetik a technikai feltételeket.

Arra a kérdésre pedig, hogy mit szólnak a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléből létrejövő új nagybankhoz, Jelasity Radován azt válaszolta: remélik, hogy fair és transzparens verseny lesz. Hozzátéve: ők csak tudják, mennyi munka, mekkora kihívás egy ekkora fúzió - utalva arra, hogy az Erste nem is olyan régen átvette a Citibank lakossági ügyfeleleit. "Nem irigyeljük azt az embert, akinek ezt le kell vezényelnie" - jelentette ki az Erste első embere.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.