2018. június 10. 09:56
mfor.hu

Bár rohamtempóban gyarapodik a felcsúti gázszerelő cégbirodalma és vagyona, van, amihez még neki is idő kell.

Mészáros Lőrinc már számtalan területen megvetette a lábát az elmúlt években, tavaly többek között jó néhány borászatot sikerült megkaparintania, melyek szinte egytől egyik veszteségesen működtek. A tavalyi eredmények alapján ezen csak részben sikerült változtatni, ráadásul több esetben a korábbinál rosszabb évet sikerült zárni. 

Mészároshoz jelenleg 8 borászat köthető:

  • a Badacsonyi Pincészet Kft., 
  • a Tihanyi Borászati Kft., 
  • a Tihany-Vin Kft., 
  • a Dereszla Sparkling Kft., 
  • a Henye Borászat Kft., 
  • a Tokaj-Major Kft., 
  • a Canter Borház Kft., 
  • illetve a Dereszla Bortermelő Kft., 

Az utolsó cég eredményeit nem nézve - egyelőre nem tették közzé a tavalyi éves beszámolót - összesen 563,4 millió forintos árbevételt tudtak termelni a borászatok a 2016-os 519 millió után. Ebből 98 milliós veszteség lett a végén, amit joggal nevezhetünk kedvezőnek is, hiszen egy évvel korábban a 7 cég több mint 300 milliós mínuszt hozott össze. 

Forrás: mfor.hu, beszámoló Forrás: mfor.hu, beszámoló

Az egyes borászatokat külön-külön vizsgálva felemás eredményeket lehet látni. A 7 borászat közül 4 esetben a korábbihoz képest csökkenő mértékű veszteségről árulkodnak a számok, a Henye Borászat és a Canter Borház esetében pedig a mínuszt sikerült nyereségbe átfordítani. Előbbi cég az egyébként, amelyikkel kapcsolatban a legjobb és a leglátványosabb javulást sikerült elérni. A bevétel ugyanis 186 millióról 317-re nőtt, az eredmény pedig 16 milliós veszteségből 4,3 milliós nyereségbe fordult. Ezt a korábbi 4 fő helyett 6-tal sikerült elérni. 

Érdekesen alakultak tavaly a dolgozói létszámok is, hiszen a Badacsonyi Pincészet és a Tihanyi Borászat esetében 9-ről 1 vagy 2 főre apadt az alkalmazottak száma. Ennél a két cégnél úgy tűnik, az új tulajdonosok a hitelek törlesztésére mentek rá tavaly. A kiegészítő melléklet szerint 2017. március 14-én egy 89, valamint egy 111 milliós beruházási és fejlesztési hitelt fizettek vissza teljesen. 

Említésre méltó még a Tokaj-Major Kft. működése is, hiszen 2016-hoz hasonlóan tavaly is 0 alkalmazottal működött. Így sikerült felére csökkenő, 6,8 milliós árbevételt és 2 millióról 594 ezerre apadó nyereséget kimutatni.