2p

Ugyanis hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét a bíróság.

A gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét bírósági keresettel támadta meg a Göd-ÉRT Egyesület. A civil szervezet a per idejére az azonnali jogvédelem elrendelését és a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását kérte a bíróságtól.

A Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a civilek kérelmét és a per lezárultáig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát – vette észre az egyesület erről szóló közleményét az Átlátszó

A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület tavaly év végén arra hivatkozott, hogy sem a magyar, sem az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg a gyár – hatóság által engedélyezett – működése.

Az egyesület szerint ugyanis a Pest Vármegyei Kormányhivatal az engedély kiadásakor többek közt nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is.

A gödi civilek által benyújtott kereset indítványozta, hogy a tisztázatlan kérdések miatt a bíróság írja elő független igazságügyi környezetvédelmi szakértő által készítendő szakvélemény benyújtását. Az engedély ügyében zajló jogvita idejére pedig a civil szervezet a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását – azaz a tevékenység felfüggesztésnek elrendelését – kérte a bíróságtól.

Az egyesület most közösségi oldalán adott hírt arról, hogy a Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a kérelmet és elrendelte a keresetindítás teljes halasztó hatályát,

vagyis az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét.

A civil szervezet szerint a döntés alapján – mely megtiltotta a gödi gyár számára a környezethasználatot – a hatóságnak el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Az egyesület levélben is felszólította a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és a Samsung Magyarország Zrt.-t, hogy állítsák le a gödi gyárat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!