<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Még tavaly márciusban szerzett 37,5 százalékos tulajdonrészt egy szálláshelyként üzemelő balatonszőlősi kúriában Tiborcz István sógora, Kelemen Tas. Üzlettársa nem más, mint a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója, egyben a Takarékbank Zrt. igazgatóságának tagja.

A hazai sajtóban többször is lehetett arról olvasni, hogy Tiborcz Istvánék a Balaton környékén terjeszkednek, ám a jelek szerint tágabban vett családjáról is elmondható mindez. 2021 nyarán ugyanis Tiborcz István nővérének, Tiborcz Eszternek a férje, Kelemen Tas vágott bele egy új bizniszbe.

Kelemen Tas 2021. március 22-én alapította meg a Gella Kúria Hold Kft. A 3 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező cég főtevékenysége vagyonkezelés, emellett saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével is foglalkozhat a cégkivonata szerint.

Ez volt az egyik olyan cég, mely 37,5 százalékos tulajdonrészt a balatonszőlősi Gella Kúria Kft.-ben tavaly július 8-án. Ugyanezen a napon szintén 37,5 százalékos tulajdont szerzett a Gella Kúria Nap Kft., melyet Kelemen Tas cégalapítása előtt néhány nappal, március 10-én hoztak létre Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója, mellette a Takarékbank Zrt. igazgatósági tagja, és vezetőszerepet tölt be a Díjbeszedő Faktorház Zrt.-ben és a DBH Investment Zrt.-ben is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban fekszik az ingatlan (Fotó: Gella Kúria/Facebook)
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban fekszik az ingatlan (Fotó: Gella Kúria/Facebook)

A Gella Kúria Napnak szintén 3 millió forint a jegyzett tőkéje, főtevékenysége vagyonkezelés, de mellett a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése tevékenységi kört is - akárcsak Kelemen Tas cége.

A két friss alapítású társaság a jelek szerint hitel segítségével vásárolta meg a Gella Kúria Kft. 37,5-37,5 százalékát, a társaság cégkivonata szerint ugyanis két üzletrészre zálogjogot jegyzett be a Takarékbank.

Az már a cégbírósági papírokból derül ki, hogy a Gella Kúria Nap és a Gella Kúria Hold Kft.-k a Takarékbanktól egyaránt 57,5-57,5 millió forintos finanszírozási hitelt igényeltek 15 éves futamidőre.

A Gella Kúria Kft.-nek van még egy harmadik, magánszemély tulajdonosa is, a balatonfüredi Sáthy Kinga Etelka, aki néhány hónappal korábban, 2021. március 23-án lett tulajdonosa a cégnek.

A társaság jegyzett tőkéje 200 millió forint, főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, de felvették a tevékenységi körök közé

  • a szálláshely-szolgáltatást,
  • az üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatást,
  • az egyéb szálláshely-szolgáltatást,
  • valamint az italszolgáltatást.

A cég üzemelteti a Gella Kúriát, mely Balatonszőlős külterületén, Tótvázsony alatt, az Öreg Gella tetején helyezkedik el. A honlap szerint a kúriában 6 szoba, 3 fürdő és konyha található, és akár az egész ház bérlésére is van lehetőség. Főszezonban 150 ezer forint volt tavaly egy éjszaka (12 főre), egy 2 fős szobáért pedig 35 ezer forintot kértek el.

Az ingatlan tulajdonjoga azok után került a céghez, hogy a Schamschula György és Kelemen Tas bevásárolta magát a cégbe. A cégbíróságra leadott, 2021. június 9-i taggyűlési jegyzőkönyv alapján az ingatlan (és a cég) korábbi tulajdonosa, az SK Borcsa Kft. 200 millió forintos névértéken beapportálta a tulajdonjogot a társaság tőketartalékába. A dokumentum szerint az ingatlan a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található, 3981 négyzetméter alapterületű, zártkerti, művelés alól kivett terület és szállásépület (panzió), melyet az SK Borcsa Kft. 2017-ben vásárolt meg az ingatlan tulajdoni lapja szerint.

A panzió fejlesztéséhez 2020-ban 6 millió forintos támogatást nyert el a korábbi tulajdonos, az SK Borcsa Kft. a Kisfaludy-programból. A pénzből az alábbi fejlesztéseket valósították meg:

  • belső falak vakolatának javítása és festése,
  • nyílászárók javítása és festése,
  • klímák telepítése a földszinti szobákba, közösségi térbe,
  • napelem-rendszer telepítése a parkolóban.

Mint írják a honlapon, "az autóparkolóban kialakított tartó szerkezet és az azt fedő napelem-rendszer fedett beállási lehetőséget biztosít 4 gépjármű számára". A felújításnak azonban nincs vége, a kúria Facebook-oldalán arról tájékoztatták a követőket január 4-én, hogy most kis időre bezárják a kúriát. Reményeik szerint kisebb ráncfelvarráson esik át a birtok. Az újranyitást március 11-ére tervezik.