<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
MTI

Egy dél-koreai kriptodeviza-tőzsdét támadtak meg, mire a legismertebb kriptovaluta árfolyama majdnem 8 százalékot zuhant.

Meghekkelték a hét végén a Coinrail dél-koreai kriptodeviza-váltó platformot, ami erős eladási hullámot indított el a digitális devizák piacán a biztonsági aggodalmak felerősödésének következményeként.

A Coinrail a honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében elismerte, hogy vasárnap betörtek rendszerébe, és kriptodevizáinak mintegy 30 százalékát ellopták számítógépes kalózok. Bár az ellopott alternatív kriptopénzek (altcoin) értékét nem közölte a Coinrail, helyi sajtóértesülések szerint mintegy 40 milliárd von (37,28 millió dollár) értékben tűnt el különféle deviza, köztük Pundi X, Aston és NPER.

Dél-Korea a világ egyik legnagyobb kriptodeviza-kereskedési központja, az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító kereskedési platform, a Bithumb székhelye. A dél-koreai kriptodeviza-tőzsdék között a Coinrail viszonylag kis méretű, de a Coinmarketcap.com, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint így is a világ 98. legnagyobb váltója, több mint 50 különböző digitális devizával lehet kereskedni elektronikus felületén. A Coinrail platformján leggyakrabban végrehajtott ügylet a Pundi X-bitcoin váltás. A hekkertámadás hírére meredeken estek a kriptodevizák árfolyamai. A CoinMarketCap adatai szerint a bitcoin árfolyama 7,81 százalékkal, 6706,63 dollárra esett. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 525,73 dolláron, 7,71 százalékos mínuszban, míg a ripple 0,5779 dolláron, 7,79 százalékos veszteségben forgott délelőtt tíz órakor.

A kriptodevizák árfolyama pénteken is jelentősen esett, miután a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap arról számolt be, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak, mert azt gyanítják, hogy négy nagyobb platform - a Bitstamp, a Coinbase, az itBit és a Kraken - manipulálta az árakat.

A befektetőket és az illetékes hatóságokat megijesztette az év elején, hogy a tokiói székhelyű Coincheck elektronikus kereskedési platformtól 534 millió dollár értékű digitális devizát loptak el hekkerek. Négy évvel korábban az ugyancsak tokiói székhelyű Mt. Gox - amelyen egykor a világ bitcoin kereskedelmének 80 százalékét bonyolították - csődvédelmet kért, mert félmilliárd dollár értékű bitcoint loptak el tőle. A Youbit dél-koreai kriptodeviza-tőzsde tavaly decemberben zárt be és kért csődvédelmet, miután kétszer is hekkertámadás érte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.