3p

Az Erste Csoport visszavásárolja a magyar állam Erste Bank Hungary-ban meglévő részesedését.

Az Erste Csoport visszavásárolja magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary Zrt. (EBH) 15 százalékos részvényhányadát a magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től. A novemberben záruló tranzakció értéke 87,55 milliárd forint (körülbelül 230 millió euró), amely 125 százalékos többlet a 2016-os eladási árhoz (38,9 milliárd forint) képest. Mindemellett az EBH az említett időszakban mintegy 20 milliárd forintnyi osztalékot is fizetett a Corvinusnak.  A magyar állam, az Erste Csoport és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) között kötött, a Corvinus és – az EBH-ban továbbra is 15 százalékos részesedést birtokló – EBRD részesedésvásárlásáról szóló megállapodás tartalmazott egy előzetesen rögzített mechanizmust a kisebbségi tulajdonhányad kivásárlására.

Közel hét és fél év után. Fotó: Depositphotos
Közel hét és fél év után. Fotó: Depositphotos

Az Erste Csoport, a magyar kormány és az EBRD között 2015-ben kötött megállapodás fordulópontot jelentett a magyar bankszektor számára. A megállapodás célja Magyarország pénzügyi szektorának megerősítése, hatékonyságának és jövedelmezőségének javítása, valamint a hitelkihelyezések élénkítése volt, a magyar magánvállalatok, a közszféra és a lakossági területen egyaránt. Valamennyi érintett fél maradéktalanul eleget tett a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Az Erste Bank Hungary pedig jelentősen túl is teljesítette a vállalását, hogy összességében 550 millió euró összegű hitel kihelyezésével támogat három területet, az energiahatékonyság növelését, a mezőgazdaság fejlesztését és a közalkalmazottakat. A megállapodás teljesítése stabilitást hozott a bankszektorba és kiegyensúlyozott biztos partnerkapcsolatot teremtett a magyar állammal.

„Az Erste Csoport, a magyar állam és EBRD együttműködése az elmúlt hét évben hozzájárult ahhoz, hogy az Erste Bank Hungary Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő bankjává váljon, amit a bank ez idő alatt végrehajtott öt akvizíciója is bizonyít” hangsúlyozta Willi Cernko, az Erste Csoport elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Az Erste Csoport továbbra is elkötelezett a régió és benne Magyarország iránt. Folyamatosan vizsgáljuk a növekedési lehetőségeket, ami magába foglalja a száz százalékos tulajdonosi befolyás elérését a csoport leányvállalatainál.”

A magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 2016-ban vásárolta meg az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékát, 38,9 milliárd forintért. A befektetés hét év alatt több mint két és félszeresen térült meg – figyelembe véve a visszavételi árat, és az elmúlt években kifizetett osztalékok összegét. A felek a részvények visszavásárlásáról szóló szerződést november 10-én írták alá, a tranzakciót e hónap végéig zárják le.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!