3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A feldolgozóipari bővülést ígérő 50 pont felett alakult a májusi BMI, de az előző havi kiugró értéket már nem látni.

A szerkesztőségünknek is eljuttatott közlemény szerint az idén májusi érték 57,1 lett, ez a korábbi május havi értékekkel összevetve magasabb, mint a hosszútávú e havi átlag (52,5) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (55,1).

Így alakult a májusi teljesítmény

A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló bővülési folyamatról számoltak be. Az áprilisi, intenzív bővülést követően májusban visszafogott bővülést figyelhetünk meg. A részindexek túlnyomórészt csökkentek, ám többségük tartja a bővülő tendenciát. Az új rendelések mennyisége tartja erős bővülését, de az indexérték 8,6 százalékponttal visszaesett. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az e havi indexérték 9,8 százalékponttal kisebb, mint az áprilisi érték.

Bővülést várnak a magyar feldolgozóiparban, de a tempó csökkent. Fotó:MTI/Balázs Attila
Bővülést várnak a magyar feldolgozóiparban, de a tempó csökkent. Fotó:MTI/Balázs Attila

A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, értéke 0,6 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, 3,3 százalékponttal csökkent az index májusban. A vásárolt készletek index stabil bővülést jelez, de 2,9 százalékponttal csökkent értéke a hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 4,3 százalékponttal, az exporté 1,9 százalékponttal esett vissza e hónapban.

A beszerzési árak emelkedése tartós, az 1,6 százalékpontos növekedés az áremelkedés intenzitását is jelzi. A beszerzési mennyiség index 9,0 ponttal zuhant vissza. A késztermékkészletek indexe 6,1 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023 májusi BMI index alacsonyabb az áprilisi (61,9) értéknél. Május átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusi értékeké 52,5). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a harmadik legmagasabb május havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

  • A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez az ötödik legmagasabb e havi érték.
  • Az új rendelések indexe ezúttal emelkedett, s továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a harmadik legmagasabb májusi érték.
  • A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb áprilishoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi április havi értékeket vizsgálva az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta.
  • A vásárolt készletek index visszaesett, de értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az e havi indexérték a harmadik legmagasabb májusi érték 1995 óta.
  • A foglalkoztatottsági index csökkent, de ebben a hónapban is növekedésre utal, huszadik alkalommal. Az indexérték több, mint egy éve tartja a bővülő tendenciát.

A nyúltól a rézig sok minden drágul - árcsökkenésről nincs hír

Ebben a hónapban acél alapanyagok, egész nyúl, máj, papír és sárga réz kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagokból, chipekből, elektronikai eszközökből, fali lámpából, kartonból, palackból, papírból és speciális elektronikai eszközökből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!