2018. október 31. 07:03
mfor.hu

A hatályos törvények nem büntetik a felelőtlen autósokat. 

Az autósok 75 százaléka kötelezővé tenné a téli gumiabroncsok használatát, Magyarországon még most sem kötelező telente téli gumira váltani és berakni a hóláncot az autóba - írja a Privátbankár.hu

A portál cikke kitér arra, több szomszédos országban, például november 1-től Ausztriában kötelező téli gumikkal közlekedni, és már a határátkelőkön ellenőrizhetik a téli gumi és a hólánc meglétét. Az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használatának veszélyeivel a magyar gépjárművezetők is tisztában vannak. Az Apollo Vredestein friss felmérése szerint a válaszadóknak jelentős része (64%) október közepéig mégsem cserélte le a nyári gumikat. Tovább árnyalja a képet, hogy többségük a kötelező biztosításra vonatkozó szabályokat sem ismerte maradéktalanul.

A jelenleg hatályos törvények szerint nem szabható ki büntetés vagy figyelmeztetés, ha egy autós az évszaknak nem megfelelő abroncsot használ. Ez természetesen nem vonatkozik a minimum profilmélységet el nem érő, sérült vagy szakadt abroncsokra. Az autós még abban az esetben sem vét a hatályos törvények ellen, ha télen nyári gumival, de nem a gumi miatt szenved balesetet. Az viszont lehetséges, hogy a kötelező biztosító szakértői véleményre támaszkodva, egy 2013-as NFM-rendelet alapján úgy ítéli meg, hogy nem megfelelő, 4 mm-nél kisebb profilmélységű gumiabroncsok is szerepet játszottak a balesetben, és megpróbálja behajtani a kifizetett kártérítést - írja a Privátbankár.hu.