6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A cafeteria rendszerben a munkáltató keretösszeget és cafeteria-elemeket állapít meg. A munkavállalók pedig szabadon feloszthatják a keretösszeget a különböző cafeteria-elemek között. Miért éri meg egészségpénztári számlára kérni a cafeteriát? Mert a munkáltató egészségpénztári befizetése után akár évi 150 ezer forint adó-visszatérítést is kaphatsz.

A cafeteria rendszerről

A cafeteria rendszerben a munkáltató keretösszeget és cafeteria-elemeket állapít meg. A munkavállalók pedig szabadon feloszthatják a keretösszeget a különböző cafeteria-elemek között.

Tudtad, hogy a „cafeteria” angol kifejezés jelentése: önkiszolgáló étterem? A juttatási rendszer elnevezése találó, hiszen az elemek közül a munkavállaló aktuális igényei és szükségletei szerint válogathat, akárcsak egy önkiszolgáló étterem kínálatából.

A cafeteria rendszer előnyös a munkáltató számára, hiszen a legtöbb cafeteria-elem kedvező munkáltatói terhekkel bír. A munkavállalók pedig számos hasznos szolgáltatáshoz juthatnak általa. Cikkünkben részletesen megismerheted, milyen előnyökkel jár, ha a cafeteria egy részét egészségpénztárba kéred.

Akár évi 150 ezer forinttal növelhető a cafeteria összege

Szeretnéd a munkáltatód által kifizetett cafeteria összeget akár évi 150 ezer forinttal növelni? Hogyan tehetsz szert erre az összegre kockázatos befektetések nélkül? Egészségpénztári tagság révén! De lássuk, mit is kell ehhez tenni!

A munkáltatói befizetések után 20%-os adó-visszatérítés kapható, amelynek maximális éves összege 150 ezer forint. Sokan nem tudják, de a munkáltatói befizetéseken túl lehetőség van egyéni befizetésre is, amelyre szintén vonatkozik a 20%-os adó-visszatérítés. A kedvezmény feltétele, hogy a tárgyévben legyen befizetett személyi jövedelemadód (SZJA), és ne legyen 1000 forintot meghaladó adótartozásod.

Az alábbi példán keresztül szemléltetjük, hogyan működik az egészségpénztári befizetés után igényelhető adó-visszatérítés:

 • Tegyük fel, hogy a munkáltató által nyújtott cafeteria összeg egy évre 500 ezer forint.
 • Munkavállalóként lehetőséged van az egész cafeteria összeget egészségpénztári befizetésként kérni. Ha ezt választod, akkor az egészségpénztári számládra ez az 500 ezer forint munkáltatói befizetésként érkezik meg.
 • Egészségpénztári tagként úgy döntesz, hogy a munkáltatói befizetés mellett te magad is befizetsz az egészségpénztári számládra, összesen 250 ezer forintot.
 • Így a tárgyév teljes egészségpénztári befizetése esetedben 750 ezer forint.
 • A következő év elején a teljes befizetés összegének 20%-át megkaphatod adó-visszatérítés formájában az egészségpénztár számládra. Vagyis jelen példában mivel a teljes befizetés 750 ezer forint volt, így ennek a 20%-ára, azaz 150 ezer forintra vagy jogosult adó-visszatérítésként.
 • Fontos megjegyezni, hogy az adó-visszatérítés maximális mértéke 150 ezer forint! Tehát ha 750 ezer forintnál több befizetés érkezik az egészségpénztári számládra, akkor is ennyit kaphatsz vissza.

Az egészségpénztári szolgáltatás ugyan jár némi működési költséggel, kártya és számlanyitási díjjal, de ennek ellenére jelentős előnyökhöz juthatsz. Az OTP Egészségpénztár esetében az alábbi költségekkel kell számolni:

 • egyszeri belépési díj: 2000 Ft
 • kártyadíj: 2900 Ft, amely 3 évre vonatkozik
 • működési költség: a befizetések 6,5%-a, azaz a befizetett összeg 93,5 százaléka vásárolható le.

A népszerű cafeteria-elemek közé tartozó SZÉP kártya ugyan kisebb adóvonzattal rendelkezik, azonban az ide érkező kifizetések után nem jár adó-visszatérítés. A kockázatmentes vagyongyarapításon túl további előnyök is szólnak az egészségpénztári tagság mellett.

Egészségmegőrzés és öngondoskodás egészségpénztárral

Az egészségpénztár nem csupán anyagi, de egészségügyi helyzetünk javítását is segítheti. A számlára befizetett összeg egészségügyi szolgáltatásokra és termékekre azonnal elkölthető. A befizetést követő 180 nap után pedig családi támogatásokra is felhasználható. Hogy pontosan mire költhető az egészségpénztári számlán található összeg? Mutatunk néhány példát!

 • Egészségügyi ellátás: orvosi szolgáltatások, gyógytorna, gyógymasszázs, fizioterápiás kezelések, szűrővizsgálatok.
 • Egészségügyi termékek: gyógyszerek, szemüveg, gyógyászati termékek, gyógyászati segédeszközök.
 • Gyermekvállalás: születési támogatás, babaápolási termékek, gyermekgondozási-, beiskolázási- és gyermeknevelési támogatás.
 • Gluténmentes élelmiszerek
 • Megélhetés: lakáshitel törlesztés támogatása, táppénz kiegészítés, álláskeresési támogatás, temetés költségeinek támogatása.
 • Megváltozott egészségügyi állapotú személyek: otthoni gondozás, idősgondozás támogatása és szenvedélybetegségekről való leszoktatás.
 • Egészségbiztosítás

2022-ben 22 ajándék az OTP Egészségpénztártól!

Az OTP Egészségpénztárba való belépés nem csupán a fent felsorolt előnyök miatt lehet csábító, hanem a nemrég indult nyereményjáték miatt is, melynek fődíja 1 millió Ft. 

Ráadásul az 1 millió forintos fődíj mellett további értékes nyeremények is várnak:

 • 2 x 500 ezer Ft (átutalással, bankszámládra)
 • 5 x 100 ezer Ft (átutalással, bankszámládra)
 • 14 x 50 ezer Ft értékű Rossmann ajándékkártya

Mit kell tenni a nyereményjátékban való részvételhez? 

 • Ha már OTP Egészségpénztári tag vagy, akkor nincs más teendőd, mint 2022. február 7. és március 25. között legalább 20 ezer forintot befizetni az egészségpénztári számládra, valamint regisztrálni a nyereményjátékra. 
 • Ha még nem vagy OTP Egészségpénztári tag, akkor lépj be gyorsan a Pénztárba és 2022. február 7. és március 25. között legalább 20 ezer forintot fizess be az egészségpénztári számládra, valamint regisztrálj a nyereményjátékra! Az online belépési lehetőségnek köszönhetően az OTP Egészségpénztárhoz való csatlakozást kényelmesen, akár a kanapéról is megteheted.

Szeretnéd növelni az esélyed a fődíjra? Megteheted, hiszen minden 20 ezer forintos befizetéssel tovább nő az esélyed a sorsoláson.

A nyereményjátékról további részletek az OTP Egészségpénztár 2022-BEN 22 AJÁNDÉK AZ OTP EGÉSZSÉGPÉNZTÁRTÓL! weboldalán érhetők el.

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!