3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Egyre drágábbnak tűnik a horvátországi villa fenntartása.

Immár hetedik éve, hogy Mészáros Lőrinc egy horvátországi luxusvilla tulajdonosa. 2016-ban a vállalkozó még polgármester volt Felcsúton, így kötelező volt vagyonnyilatkozatot is leadnia, melyben szerepelt egy Vir szigetén található luxusvilla, ám a szóban forgó ingatlan Ugljan szigetén található.

Az ingatlan kivitelezője a hvg.hu-nak meg is erősítette, hogy Mészáros Lőrinc a tulajdonos, a villát pedig 2015-ben vásárolta meg 2,2 millió euróért, ami akkori árfolyamon 700 millió forintos vételárat jelentett.

Noha magánszemélyként vásárolta meg az ingatlant, azt egyik horvátországi cége, a Mirno More d.o.o. nevére íratta. Ennek eredeti tulajdonosa Mészáros Lőrinc és exneje tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. volt egészen a közelmúltig. A horvát cégnyilvántartás szerint idén áprilisban a Talentis Group megvált a Mirno More-tól. Az új tulajdonos sem jelenti azt azonban, hogy más érdekeltségi körbe vándorolt volna a villa tulajdonjoga. Az egyedüli tulajdonosként bejegyzett ART-COM Kft. az EKHO Magántőkealap birtokában áll, melyet Mészáros Lőrinchez kötnek.

Előkelő, de drága. Fotó: zadarski.slobodnadalmacija.hr
Előkelő, de drága. Fotó: zadarski.slobodnadalmacija.hr

A Mirno More igazi alvócégnek nevezhető, hiszen érdemi tevékenységet nem végez, ennek következményeként pedig folyamatosan tetemes veszteségekkel zárja az éveket. Az elérhető beszámoló alapján

2021-ben 16 százalékkal nagyobb mínuszt hozott össze a társaság, közel 142 ezer kunát, ami a tavaly év végi árfolyammal átszámolva majdnem 7 millió forintos veszteséget jelent.

Az eredménykimutatás szerint a cégnek valamilyen okból kifolyólag volt 8 kuna bevétele, amire magyarázatot nem találni a dokumentumokban. Annyi azonban biztos, hogy "a társaság nem szerzett bevételt a saját termékek, áruk és szolgáltatások eladásából az üzleti évben."

Ami a kiadásokat illeti, 141 874 kunát számoltak el üzleti költségek címén. Ennek legnagyobb része anyagjellegű ráfordítás, több mint 60 ezer kuna, 30 ezer kunát pedig személyi jellegűként tüntettek fel a kiegészítő mellékletben. A fennmaradó rész pedig egyéb, valamint amortizációs költségeket jelent.

Az újabb tetemes veszteség és a korábbi évek hasonló eredményei miatt hatalmas mínuszban van a Mirno More saját tőkéje, több mint 8,8 millió kuna (433 millió forint). Emellett méretes tartozást is görget maga előtt a társaság, melynek állománya tavaly semmit sem változott: 12,9 millió kuna, vagyis 635 millió forint átszámítva. Ez a legnagyobb részben hosszú lejáratú kötelezettséget takar.

A mérleg másik oldalán 4,1 millió kuna (201 millió forint) értékű tárgyi eszközt szerepeltetnek, mely épületek, ingatlanok és különféle berendezések könyv szerinti értékét takarja. Noha a sajtóban megjelent információk szerint Mészáros Lőrinc 700 millió forintért vásárolta meg a Villát, egyáltalán nem ördögtől való, hogy egy ingatlan vételára és könyv szerinti értéke eltér egymástól és utóbbinál magasabban az ár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!