<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egyre drágábbnak tűnik a horvátországi villa fenntartása.

Immár hetedik éve, hogy Mészáros Lőrinc egy horvátországi luxusvilla tulajdonosa. 2016-ban a vállalkozó még polgármester volt Felcsúton, így kötelező volt vagyonnyilatkozatot is leadnia, melyben szerepelt egy Vir szigetén található luxusvilla, ám a szóban forgó ingatlan Ugljan szigetén található.

Az ingatlan kivitelezője a hvg.hu-nak meg is erősítette, hogy Mészáros Lőrinc a tulajdonos, a villát pedig 2015-ben vásárolta meg 2,2 millió euróért, ami akkori árfolyamon 700 millió forintos vételárat jelentett.

Noha magánszemélyként vásárolta meg az ingatlant, azt egyik horvátországi cége, a Mirno More d.o.o. nevére íratta. Ennek eredeti tulajdonosa Mészáros Lőrinc és exneje tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. volt egészen a közelmúltig. A horvát cégnyilvántartás szerint idén áprilisban a Talentis Group megvált a Mirno More-tól. Az új tulajdonos sem jelenti azt azonban, hogy más érdekeltségi körbe vándorolt volna a villa tulajdonjoga. Az egyedüli tulajdonosként bejegyzett ART-COM Kft. az EKHO Magántőkealap birtokában áll, melyet Mészáros Lőrinchez kötnek.

Előkelő, de drága. Fotó: zadarski.slobodnadalmacija.hrElőkelő, de drága. Fotó: zadarski.slobodnadalmacija.hr

A Mirno More igazi alvócégnek nevezhető, hiszen érdemi tevékenységet nem végez, ennek következményeként pedig folyamatosan tetemes veszteségekkel zárja az éveket. Az elérhető beszámoló alapján

2021-ben 16 százalékkal nagyobb mínuszt hozott össze a társaság, közel 142 ezer kunát, ami a tavaly év végi árfolyammal átszámolva majdnem 7 millió forintos veszteséget jelent.

Az eredménykimutatás szerint a cégnek valamilyen okból kifolyólag volt 8 kuna bevétele, amire magyarázatot nem találni a dokumentumokban. Annyi azonban biztos, hogy "a társaság nem szerzett bevételt a saját termékek, áruk és szolgáltatások eladásából az üzleti évben."

Ami a kiadásokat illeti, 141 874 kunát számoltak el üzleti költségek címén. Ennek legnagyobb része anyagjellegű ráfordítás, több mint 60 ezer kuna, 30 ezer kunát pedig személyi jellegűként tüntettek fel a kiegészítő mellékletben. A fennmaradó rész pedig egyéb, valamint amortizációs költségeket jelent.

Az újabb tetemes veszteség és a korábbi évek hasonló eredményei miatt hatalmas mínuszban van a Mirno More saját tőkéje, több mint 8,8 millió kuna (433 millió forint). Emellett méretes tartozást is görget maga előtt a társaság, melynek állománya tavaly semmit sem változott: 12,9 millió kuna, vagyis 635 millió forint átszámítva. Ez a legnagyobb részben hosszú lejáratú kötelezettséget takar.

A mérleg másik oldalán 4,1 millió kuna (201 millió forint) értékű tárgyi eszközt szerepeltetnek, mely épületek, ingatlanok és különféle berendezések könyv szerinti értékét takarja. Noha a sajtóban megjelent információk szerint Mészáros Lőrinc 700 millió forintért vásárolta meg a Villát, egyáltalán nem ördögtől való, hogy egy ingatlan vételára és könyv szerinti értéke eltér egymástól és utóbbinál magasabban az ár.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.