<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több mint 10 ezer forintot emelnek le annak a gyanútlan internetezőnek a számlájáról, aki bedől a Facebookon feltűnő Lidl kamuoldalaknak.

A csalás lényege, hogy csúcstechnológiás, 100 ezer forint körüli, népszerű háztartási gépeket kínálnak mindössze ezer forintért – derül ki a Piac és Profit cikkéből. A szélhámosság rendkívül profi elkövetőkre utal, akik egyrészt tisztában vannak az emberi lélek gyengeségeivel, másrészt az internetes programozás rejtelmeivel.

A nagy átverés show. (Fotó: Facebook)A nagy átverés show. (Fotó: Facebook)

Az áldozatok több körös átverés után egy valódi fizetős oldalra kerülnek, ahol, ha megadják bankkártyájuk adatait, akkor nemcsak az 1 ezer forintos árat húzzák le, hanem 26,5 eurót, vagyis 180 napos euró átlagárat figyelembevéve 9410 forintot. Összesen tehát több mint 10 ezer forintot.

Minimum 10 ezer forintot húznak le. (Fotó: Facebook)Minimum 10 ezer forintot húznak le. (Fotó: Facebook)

A Piac és Profit megkérdezte a Lidl kereskedelmi lánc ügyfélszolgálatát, ahol készségesen adtak felvilágosítást. Igen, tudnak az átverésről, jelentették is a hatóságoknak, de intézkedés nem történt. Ezért saját internetes felületeiken igyekeznek tájékoztatni, hogy ne dőljön be senki a csalóknak. A hatóságok passzivitása azért is meghökkentő, mert a szélhámosok több törvényt is megszegnek. Egyrészt több mint 10 ezer forintot csalnak ki fejenként áldozataiktól, másrészt jogosulatlanul használják egy cég védett logóját, harmadrészt megsértik a szerencsejáték szervezésének tilalmáról szóló törvényt. A kiberbűnözők ugyanis az egészet egyfajta nyereményjátékként állítják be az átverés egyik szakaszában.

A csalók számtalan Lidl kamuoldalt hoztak létre, ezért érdemes most az egyszer alaposan figyelni. Külön érdekes a kisbetűs szöveg, igazi gyöngyszem a szélhámos szegmensben, egy műremek:

Minden új vásárló részt vesz a bemutatott kampánytermék nyereményhúzásán. Ha Ön a szerencsés nyertes, közvetlenül e-mailben vesszük fel a kapcsolatot Önnel. Ehhez a különleges ajánlathoz tartozik egy partneri előfizetési szolgáltatás 3-napos kipróbálása, amelyet követően az előfizetési díj (26.5 EUR per 14 nap) automatikusan levonásra kerül a bankkártyájáról. Ha bármilyen okból nem elégedett a szolgáltatással, a fiókját 3 napon belül megszüntetheti. A szolgáltatás 14 naponként megújításra kerül, míg meg nem szünteti. Ez a kampány 2021. december 31-én jár le. Ha anélkül szeretnél résztvenni, hogy feliratkoznál a musicgosh termék 3-napos kipróbálására, kérjük, írj e-mailt a prizedraw@coolingcola.com címre

A szélhámosok szándéka a fejenkénti minimum 10 ezer forintos haszon mellett az adathalászat lehet, ami nem egy lebecsülendő mellékes nyereség. A személyes és a bankkártya információk ugyanis együtt további visszélésekre adnak lehetőséget.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.