3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az OTP-vezér közvetett tulajdonában lévő cégek közül rögtön kettőt is megvett az Orbán-kormány egykori államtitkára.

Nem mindennapos tranzakcióra bukkantunk az Opten cégadatbázisában és a cégbírósági iratok között. Csányi Sándor közvetett tulajdonában lévő két céget is megvett az elmúlt hetekben Bártfai Béla. Bártfai az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkáraként dolgozott, az elmúlt években pedig azzal kerül a hírek fősodrába, hogy az I. kerületben, a Bécsi kapu téren jutott hozzá egy önkormányzati lakáshoz. Bártfai 2020-ig az akkor még tárca nélküli fejlesztési miniszterként kormányzati pozíciót betöltő Mager Andrea férje volt.

Üzleti érdekeltségei az elmúlt hetekben gyarapodtak két új társasággal is:

  • a GA utca 16 Kft.-vel,
  • valamint az MM utca 15 Kft.-vel.

Mindkettőt idén május 18-án vette meg, ám a cégbíróság csak június 9-én jegyezte be a tulajdonosváltást. Mindkét céget a közvetlenül Csányi Sándor birtokában lévő Bonitás 2002 Zrt-től vásárolta meg Bártfai Béla.

A napokban gyarapodott Bártfai Béla cégeinek száma. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A napokban gyarapodott Bártfai Béla cégeinek száma. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A cégek életében a tulajdonosváltással együtt más tényezők is módosultak. Először is a társaságok székhelye a budapesti Ilka utca 2-4 szám alól a siófoki Munkácsy Mihály utcába került át. A cégek tevékenységi köre ugyanazokkal az elemekkel bővült tovább. Mindkét társaság egyébként megegyező területen működik: saját tulajdonú ingatlan adásvételével. Emellé Bártfai bejegyezte még

  • az épületépítési projekt szervezését,
  • a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését,
  • az ingatlanügynöki tevékenységet
  • és az ingatlankezelést.

Van azonban, amiben mégis különböznek a cégek. Míg a GA utca 16 Kft. Bártfai egyedüli tulajdonába került, addig az MM utca 15 Kft.-ben csak felerészben lett tulajdonos. Ezen a Kft.-n a budapesti székhelyű FLLGroup Hungary Zrt.-vel osztozik fele-fele arányban.

Az FLLGroup nem ismeretlen Bártfai Béla számára, a cég neve tavaly a Wichmann kocsma lebontásával kapcsolatban merült fel a sajtóban. A kultikus épület helyén hotelt építeni tervező cég egyik tulajdonosa az FLLGroup, ügyvezetője korábban Bártfaival közösen birtokolt egy ingatlanfejlesztő céget. Ráadásul Bártfai egyik lánya egyéni vállalkozóként is arra a címre volt bejegyezve, mely az FLLGroup többségi tulajdonosának is a címe.

Visszatérve a Bártfai által most megszerzett cégekre, azok látszólag érdemi tevékenységet nem végeznek, hiszen 2019-es alapításuk óta nem volt értékesítésből származó árbevételük. Pusztán néhány százezres költséget számoltak el, ami még egy "alvócég" esetében is felmerül. Szembetűnő a cégek beszámolójában, hogy ennek ellenére több mint 20 millió forintos mérlegfőösszeggel rendelkezik. Erre választ az alapítás évére, 2019-re vonatkozó beszámoló ad.

A GA utca 16 és az MM utca 15 Kft.-k egyaránt az Euro-Colony Consult Zrt.-kből kiválással jött létre. Az Euro-Colony szintén a Bonitás 2002 tulajdonában áll a mai napig, a cégek kiválásával annak eredménytartalékából kaptak a Kft.-k több mint 20-20 millió forintot. Ennek köszönhető a látszólag meglepően magas mérlegfőösszeg.

Bártfai Bélának az új cégek mellett egy társaság áll a tulajdonában, a tavaly augusztusi alapítású, lakó- és nem lakó épület építésével főtevékenységként foglalkozó Valkűr-Mosoly25 Kft., melyben novemberben szerzett tulajdonrészt. Emellett vezetői pozíciót tölt be a Mol tulajdonában lévő százhalombattai Terméktároló Zrt.-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!