<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az OTP-vezér közvetett tulajdonában lévő cégek közül rögtön kettőt is megvett az Orbán-kormány egykori államtitkára.

Nem mindennapos tranzakcióra bukkantunk az Opten cégadatbázisában és a cégbírósági iratok között. Csányi Sándor közvetett tulajdonában lévő két céget is megvett az elmúlt hetekben Bártfai Béla. Bártfai az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkáraként dolgozott, az elmúlt években pedig azzal kerül a hírek fősodrába, hogy az I. kerületben, a Bécsi kapu téren jutott hozzá egy önkormányzati lakáshoz. Bártfai 2020-ig az akkor még tárca nélküli fejlesztési miniszterként kormányzati pozíciót betöltő Mager Andrea férje volt.

Üzleti érdekeltségei az elmúlt hetekben gyarapodtak két új társasággal is:

  • a GA utca 16 Kft.-vel,
  • valamint az MM utca 15 Kft.-vel.

Mindkettőt idén május 18-án vette meg, ám a cégbíróság csak június 9-én jegyezte be a tulajdonosváltást. Mindkét céget a közvetlenül Csányi Sándor birtokában lévő Bonitás 2002 Zrt-től vásárolta meg Bártfai Béla.

A napokban gyarapodott Bártfai Béla cégeinek száma. Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdA napokban gyarapodott Bártfai Béla cégeinek száma. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A cégek életében a tulajdonosváltással együtt más tényezők is módosultak. Először is a társaságok székhelye a budapesti Ilka utca 2-4 szám alól a siófoki Munkácsy Mihály utcába került át. A cégek tevékenységi köre ugyanazokkal az elemekkel bővült tovább. Mindkét társaság egyébként megegyező területen működik: saját tulajdonú ingatlan adásvételével. Emellé Bártfai bejegyezte még

  • az épületépítési projekt szervezését,
  • a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését,
  • az ingatlanügynöki tevékenységet
  • és az ingatlankezelést.

Van azonban, amiben mégis különböznek a cégek. Míg a GA utca 16 Kft. Bártfai egyedüli tulajdonába került, addig az MM utca 15 Kft.-ben csak felerészben lett tulajdonos. Ezen a Kft.-n a budapesti székhelyű FLLGroup Hungary Zrt.-vel osztozik fele-fele arányban.

Az FLLGroup nem ismeretlen Bártfai Béla számára, a cég neve tavaly a Wichmann kocsma lebontásával kapcsolatban merült fel a sajtóban. A kultikus épület helyén hotelt építeni tervező cég egyik tulajdonosa az FLLGroup, ügyvezetője korábban Bártfaival közösen birtokolt egy ingatlanfejlesztő céget. Ráadásul Bártfai egyik lánya egyéni vállalkozóként is arra a címre volt bejegyezve, mely az FLLGroup többségi tulajdonosának is a címe.

Visszatérve a Bártfai által most megszerzett cégekre, azok látszólag érdemi tevékenységet nem végeznek, hiszen 2019-es alapításuk óta nem volt értékesítésből származó árbevételük. Pusztán néhány százezres költséget számoltak el, ami még egy "alvócég" esetében is felmerül. Szembetűnő a cégek beszámolójában, hogy ennek ellenére több mint 20 millió forintos mérlegfőösszeggel rendelkezik. Erre választ az alapítás évére, 2019-re vonatkozó beszámoló ad.

A GA utca 16 és az MM utca 15 Kft.-k egyaránt az Euro-Colony Consult Zrt.-kből kiválással jött létre. Az Euro-Colony szintén a Bonitás 2002 tulajdonában áll a mai napig, a cégek kiválásával annak eredménytartalékából kaptak a Kft.-k több mint 20-20 millió forintot. Ennek köszönhető a látszólag meglepően magas mérlegfőösszeg.

Bártfai Bélának az új cégek mellett egy társaság áll a tulajdonában, a tavaly augusztusi alapítású, lakó- és nem lakó épület építésével főtevékenységként foglalkozó Valkűr-Mosoly25 Kft., melyben novemberben szerzett tulajdonrészt. Emellett vezetői pozíciót tölt be a Mol tulajdonában lévő százhalombattai Terméktároló Zrt.-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.