3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Electrolux AB svéd háztartásigép-gyártó veszteséggel zárta az első negyedévet, részben a mérséklődő fogyasztói kereslet és a növekvő költségek miatt.

A cég pénteken azt közölte, hogy a március végén lezárt három hónapban az adófizetés után vesztesége 588 millió svéd koronát (19,33 milliárd forint) tett ki az egy évvel korábbi 950 millió korona nyereség után. A részvényarányos veszteség 2,18 korona lett a 2022 első negyedévi 3,40 korona profittal szemben.

A működési veszteség 256 millió korona volt az egy évvel korábbi 1,575 milliárd koronás működési eredménnyel szemben. Elemzők előzetesen gyengébb adatra, 568 millió koronás első negyedéves működési veszteségre számítottak.

A 2023. első negyedévi működési eredmény egy korábban bejelentett -561 millió svéd koronás egyszeri tételt tartalmaz, amely a magyarországi nyíregyházi gyári termelés 2024-es leállításával kapcsolatos.

Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárában. Fotó: MTI/Balázs Attila
Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárában. Fotó: MTI/Balázs Attila

A társaság árbevétele az első negyedévben 32,734 milliárd koronára nőtt az egy évvel korábbi 30,118 milliárd koronáról.

Az Electrolux a tavalyi évet 1,32 milliárd korona veszteséggel zárta az előző évi 4,67 milliárd korona nyereséget követően. A működési vesztesége tavaly 215 millió korona lett az egy évvel korábbi 6,8 milliárd korona nyereség után.

A cég azzal számol, hogy a magas infláció és a kamatkörnyezet idén továbbra is negatívan befolyásolja a fogyasztói hangulatot. Az alapkészülékek iránti kereslet idén várhatóan egész évben minden régióban csökken, kivéve az ázsiai és csendes-óceáni, a közel-keleti és afrikai régiót, ahol a tavalyi szinten stagnálhat.

A vártnál kevésbé gyenge működési eredmény miatt a befektetők pozitívan fogadták a vállalat eredményeit, az Electrolux AB részvénye pénteken 12.45-kor 8,66 százalékos pluszban állt a stockholmi tőzsdén.

Az Electrolux a megváltozott üzleti környezetre és alacsony keresletre hivatkozva 2024. januártól nem folytatja tovább a szabadonálló hűtőszekrények gyártását a 650 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi gyárában a vállalat februári közlése szerint. Az Electrolux Nyíregyházán 2005-ben 65 millió eurós beruházással hozta létre a gyárát. A döntés nem érinti a vállalat tevékenységét Jászberényben, ahol az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt.

Márciusban arról számolt be az Electrolux Group, hogy bővíti üzemberuházásait Kínában az egyre növekvő középosztály igényeinek kielégítése érdekében.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!