2018. október 10. 08:46
mfor.hu

Újabb bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető emberek részt vettek a sokat bírált letelepedésikötvény-üzletben – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

A Direkt36 a birtokába került bizalmas iratok alapján közölte, hogy egy Shabtai Michaeli nevű grúz-izraeli üzletember részt vett a VolDan Investment Limited nevű cég működésében, amely Oroszországban árusított letelepedési kötvényeket. A központ hivatkozik egy olyan dokumentumra is, amely arról árulkodik, hogy Kosik Kristóf ügyvédi irodájának egyik munkatársa intézkedett egy kötvényvásárló ügyében. Korábbi sajtóhírekből már kiderült, hogy Michaeli baráti viszonyban áll Habonnyal, míg Kosik ügyvédi irodája több alkalommal képviselte a miniszterelnöki tanácsadót.

Habony Árpád és a letelepedésikötvény-üzletet irányító Rogán Antal. Habony Árpád és a letelepedésikötvény-üzletet irányító Rogán Antal.

Egy kötvényvásárlónak kiállított, 300 ezer euróról szóló számlán a VolDan pecsétjénél Shabi Michaeli neve és aláírása szerepel. A Direkt36 idéz egy, a VolDan működését ismerő forrást, aki szerint a cég több esetben Michaeli aláírás pecsétjét használta dokumentumok hitelesítésére. A számla mellett a Direkt36 említ egy olyan kötvényvásárlással kapcsolatos e-mailt is, amelyet a VolDan egyik dolgozója kapott, a címzettek közt másolatban pedig szerepelt Michaeli gmailes címe is.  A Princess pékség honlapján Michaeli ugyanezt az email címet tünteti fel elérhetőségeként, és ezt adta meg egy másik cége, a biztosítási ügynöki tevékenységet végző TNN Dental Technik Kft. elérhetőségeként is.

Shabtai Michaeli telefonon azt mondta a Direkt36-nak, hogy „semmi köze nincs az ügyhöz", amikor pedig a vele kapcsolatos dokumentumokról kérdezték őt az újságírók, közölte, hogy a kérdésekre sem kíváncsi, majd azzal fenyegetőzött, hogy „büntetőeljárást" fog indítani.

Arról, hogy Kosik Kristóf ügyvédi irodája rész vett a kötvényprogramban, korábban már több cikk is megjelent. Először a Figyelő írta meg, hogy „a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore hátterű cégek leginkább Kosik Kristóf ügyvédi irodáján keresztül intézik a letelepedési programra jelentkezők adminisztratív ügyeit". 

Most a Direkt36 által megszerzett dokumentumok közvetlen írásos bizonyítékát adják annak, hogy Kosikék intézkedtek a kötvényprogramban. Az ügyvédi iroda egyik dolgozója ugyanis a munkahelyi, drkosik.com-os végződésű e-mail címéről küldött levelet a VolDan egyik dolgozójának egy adott kötvényvásárláshoz szükséges dokumentumokkal kapcsolatban. Habony Árpád, Kosik Kristóf és a VolDan nem válaszolt a Direkt36 írásban feltett kérdéseire.

A kötvényprogramot a Habonnyal régóta közeli viszonyban lévő Rogán Antal fideszes politikus kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. A kötvények forgalmazására a gazdasági bizottság nyílt pályáztatás nélkül választott ki néhány, jellemzően offshore hátterű, átláthatatlan tulajdonosi struktúrájú céget. Ezek a vállalkozások milliárdokat kerestek az ügyfeleknek felszámolt 40-60 ezer eurós kezelési költségen. A cégek között felosztották a földrajzi régiókat, és mindegyik társaság csak meghatározott területen és állampolgároknak árulhatott kötvényeket. A VolDan többek között Oroszországban és több más egykori szovjet tagállamban tevékenykedhetett. 

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól kapott adatok szerint 384 orosz befektető és családtagjaik, összesen 1265 orosz állampolgár kapott magyar letelepedési engedélyt a kötvényprogramban. Az ügyintézési díjakból (amely a Voldan Investments honlapján található információk szerint befektetőnként 60 ezer euró volt) a cégnek több mint 7 milliárd forint bevétele származott. A Transparency International és a Költségvetési Felelősségi Intézet számítása szerint miközben a kötvényeket árusító cégek milliárdokat nyertek, a magyar állam 30 milliárd forintot bukott a programon.