Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A Magyar Posta is megérzi a munkaerőhiányt, jelenleg is 300 embert tudnának azonnal felvenni - tájékoztatta a cég az mfor.hu-t.

Bár a Magyar Postával kapcsolatban főként év végén, karácsony előtt szokott inkább kiütközni a munkaerőhiány, ez az állapot általánossá vált már a cég életében. A magyar gazdaságra mára jellemzővé vált munkaerőhiányt a Posta is megérzi.

A Magyar Posta is megérzi a magyar gazdaságra mára jellemzővé vált munkaerőhiányt. A társaságnál összesen több mint 29 ezer ember dolgozik, és körülbelül 300 embert keresnek különböző pozíciókra - közölte lapunkkal a cég.

Hirdetnek médiumokban, közösségi oldalakon, sőt a postákon közvetlenül plakátok kihelyezésével is igyekeznek feltölteni a hiányzó pozíciókat. A legtöbb betöltetlen állás egyébként a fővárosban és környékén, illetve a nyugati határ menti településeken van, ami pedig a munkaköröket illeti, főként kézbesítőket, postai ügyintézőket és csomagfeldolgozó munkatársakat keresnek a tájékoztatás szerint.

Fotó: MTIFotó: MTI

Bár a munkaerőhiány leginkább az év utolsó negyedévében a karácsonyi ünnepekkel összefüggésben ütközik ki látványosan a cégnél, a probléma egész évre jellemző - mint az a válaszukból leszűrhető. A toborzás mellett a kialakult munkaerőhiányt túlórákkal, helyettesítéssel és munkaerő-átirányítással próbálják megoldani.

Év végén kialakult magasabb létszámigényt csak részben oldják meg munkaerő-bővítéssel, másrészt ideiglenes alkalmazással és kölcsönzött munkaerővel vészelik át ezt az időszakot. Ez tökéletesen visszaköszön a statisztikában is.

Tavaly év végén ugyanis 235 fővel ugrott meg az átlagos dolgozói létszám, ami 2018 első három hónapjában közel 2 éve nem látott mértékben zuhant: 350 fővel kevesebben, 30 165-en álltak a Posta alkalmazásában.

Tekintve, hogy az év végén felvett alkalmazott egy része csak kölcsönzött munkavállaló, illetve határozott idejű szerződéssel dolgozhatott, érthető ez a nagymértékű fluktuáció, amire az adatok utalnak.

Az ugyanakkor pozitív fejlemény a Posta tájékoztatása szerint, hogy az adataik azt mutatják: sikerült némileg mérsékelni a munkaerő elvándorlását. Ez részben a bevezetett intézkedéseknek és a tavalyi béremeléseknek is köszönhető. A szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében 2017 és 2019 között összesen 32 százalékkal nő a postai alkalmazottak bére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.