2018. június 28. 05:31

A Magyar Posta is megérzi a munkaerőhiányt, jelenleg is 300 embert tudnának azonnal felvenni - tájékoztatta a cég az mfor.hu-t.

Bár a Magyar Postával kapcsolatban főként év végén, karácsony előtt szokott inkább kiütközni a munkaerőhiány, ez az állapot általánossá vált már a cég életében. A magyar gazdaságra mára jellemzővé vált munkaerőhiányt a Posta is megérzi.

A Magyar Posta is megérzi a magyar gazdaságra mára jellemzővé vált munkaerőhiányt. A társaságnál összesen több mint 29 ezer ember dolgozik, és körülbelül 300 embert keresnek különböző pozíciókra - közölte lapunkkal a cég.

Hirdetnek médiumokban, közösségi oldalakon, sőt a postákon közvetlenül plakátok kihelyezésével is igyekeznek feltölteni a hiányzó pozíciókat. A legtöbb betöltetlen állás egyébként a fővárosban és környékén, illetve a nyugati határ menti településeken van, ami pedig a munkaköröket illeti, főként kézbesítőket, postai ügyintézőket és csomagfeldolgozó munkatársakat keresnek a tájékoztatás szerint.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Bár a munkaerőhiány leginkább az év utolsó negyedévében a karácsonyi ünnepekkel összefüggésben ütközik ki látványosan a cégnél, a probléma egész évre jellemző - mint az a válaszukból leszűrhető. A toborzás mellett a kialakult munkaerőhiányt túlórákkal, helyettesítéssel és munkaerő-átirányítással próbálják megoldani.

Év végén kialakult magasabb létszámigényt csak részben oldják meg munkaerő-bővítéssel, másrészt ideiglenes alkalmazással és kölcsönzött munkaerővel vészelik át ezt az időszakot. Ez tökéletesen visszaköszön a statisztikában is.

Tavaly év végén ugyanis 235 fővel ugrott meg az átlagos dolgozói létszám, ami 2018 első három hónapjában közel 2 éve nem látott mértékben zuhant: 350 fővel kevesebben, 30 165-en álltak a Posta alkalmazásában.

Tekintve, hogy az év végén felvett alkalmazott egy része csak kölcsönzött munkavállaló, illetve határozott idejű szerződéssel dolgozhatott, érthető ez a nagymértékű fluktuáció, amire az adatok utalnak.

Az ugyanakkor pozitív fejlemény a Posta tájékoztatása szerint, hogy az adataik azt mutatják: sikerült némileg mérsékelni a munkaerő elvándorlását. Ez részben a bevezetett intézkedéseknek és a tavalyi béremeléseknek is köszönhető. A szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében 2017 és 2019 között összesen 32 százalékkal nő a postai alkalmazottak bére.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.