TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. június 28. 05:31

A Magyar Posta is megérzi a munkaerőhiányt, jelenleg is 300 embert tudnának azonnal felvenni - tájékoztatta a cég az mfor.hu-t.

Bár a Magyar Postával kapcsolatban főként év végén, karácsony előtt szokott inkább kiütközni a munkaerőhiány, ez az állapot általánossá vált már a cég életében. A magyar gazdaságra mára jellemzővé vált munkaerőhiányt a Posta is megérzi.

A Magyar Posta is megérzi a magyar gazdaságra mára jellemzővé vált munkaerőhiányt. A társaságnál összesen több mint 29 ezer ember dolgozik, és körülbelül 300 embert keresnek különböző pozíciókra - közölte lapunkkal a cég.

Hirdetnek médiumokban, közösségi oldalakon, sőt a postákon közvetlenül plakátok kihelyezésével is igyekeznek feltölteni a hiányzó pozíciókat. A legtöbb betöltetlen állás egyébként a fővárosban és környékén, illetve a nyugati határ menti településeken van, ami pedig a munkaköröket illeti, főként kézbesítőket, postai ügyintézőket és csomagfeldolgozó munkatársakat keresnek a tájékoztatás szerint.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Bár a munkaerőhiány leginkább az év utolsó negyedévében a karácsonyi ünnepekkel összefüggésben ütközik ki látványosan a cégnél, a probléma egész évre jellemző - mint az a válaszukból leszűrhető. A toborzás mellett a kialakult munkaerőhiányt túlórákkal, helyettesítéssel és munkaerő-átirányítással próbálják megoldani.

Év végén kialakult magasabb létszámigényt csak részben oldják meg munkaerő-bővítéssel, másrészt ideiglenes alkalmazással és kölcsönzött munkaerővel vészelik át ezt az időszakot. Ez tökéletesen visszaköszön a statisztikában is.

Tavaly év végén ugyanis 235 fővel ugrott meg az átlagos dolgozói létszám, ami 2018 első három hónapjában közel 2 éve nem látott mértékben zuhant: 350 fővel kevesebben, 30 165-en álltak a Posta alkalmazásában.

Tekintve, hogy az év végén felvett alkalmazott egy része csak kölcsönzött munkavállaló, illetve határozott idejű szerződéssel dolgozhatott, érthető ez a nagymértékű fluktuáció, amire az adatok utalnak.

Az ugyanakkor pozitív fejlemény a Posta tájékoztatása szerint, hogy az adataik azt mutatják: sikerült némileg mérsékelni a munkaerő elvándorlását. Ez részben a bevezetett intézkedéseknek és a tavalyi béremeléseknek is köszönhető. A szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében 2017 és 2019 között összesen 32 százalékkal nő a postai alkalmazottak bére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.