<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Tovább dől a Thomas Cook-dominó: ma délelőtt a brit turisztikai konszern német leánycége is csődvédelmet kért. A döntés miatt mintegy 140 ezer turista maradhat hoppon. A német vállalat a közelmúltban áthidaló hitelt kért a német kormánytól, amelyet azonban – ellentétben a szintén a csoporthoz tartozó Condor-légitársasággal – eddig nem kapott meg. Ma csődöt jelentett a lengyel és az osztrák leányvállalat is.

Néhány nappal azután, hogy a brit Thomas Cook utazásszervező csoport csődöt jelentett, hasonló lépéshez folyamodott a konszern német érdekeltsége is.

140 ezren érintettek

A német Thomas Cook szerda reggel közölte, hogy csődvédelmet nyújtott be az illetékes bíróságnál. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a lépés 140 ezer turistát érinthet közvetlenül, ugyanis jelenleg ennyien vannak úton a cég szervezésében. A német egységhez tartozik a Thomas Cook márka mellett a Neckermann, az Öger Tours, az Air Marin és a Bucher Reisen is.

Forrás: DepositphotosForrás: Depositphotos

A társaság azt ígéri, hogy a külföldön ragadt turistákat haza fogják hozni. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a német külügyminisztériummal és más partnerekkel. A felmerülő költségeket a Zurich biztosító állja majd, mivel az érintett utasokkal ez a cég kötötte a Németországban kötelező utasbiztosítást.

Kezdődik a szanálás

Stefanie Berk, a Thomas Cook GmbH ügyvezetője szerint az elmúlt két napban intenzív tárgyalásokat folytattak a befektetőkkel, a hotelüzemeltetőkkel és a kereskedelmi partnerekkel.

Természetesen szerettük volna elkerülni ezt a jogi lépést, de a tárgyalásokon nem sikerült rövidtávú megoldást találnunk

-mondta Stefanie Berk.

A céljuk, hogy lefolytassák a szanálási eljárást. A bíróság várhatóan még a mai nap folyamán egy tapasztalt csődgondnokot fog kinevezni, aki végigvezeti a céget az eljáráson.

Nem kaptak hitelt...

A FAZ úgy tudja, hogy a Thomas Cook GmbH áthidaló hitelt kért a német szövetségi kormánytól, amit azonban mostanáig nem kapott meg.

A Handelsblatt szerint Hessen tartomány kormánya még vizsgálja a cég hitelkérelmét. Volker Bouffier, a tartomány miniszterelnöke  azt mondta: abban az esetben adnak kölcsönt, ha látnak jövőt a vállalatban. Erről egyelőre nem tudtak megbizonyosodni.

... a Condor viszont igen

A csoport egy másik érdekeltsége, a Condor viszont szerencsésebb volt: az üdülőjáratokat üzemeltető német légitársaságnak kedd este fél évre 380 millió eurós (127 milliárd forintos) hitelt biztosított a KfW állami fejlesztési bank.

A hitelre a szövetségi kormány és Hessen kormánya vállalt garanciát, amennyiben az ügyletet az Európai Bizottság is jóváhagyja.

A magyar cég tovább működik

Mint arról beszámoltunk, a brit anyacég, a Thomas Cook hétfőn közölte, hogy csődöt jelent és azonnali hatállyal beszünteti tevékenységét. A névadó brit üzletember által 1841-ben  alapított, világszerte 22 ezer embert foglalkoztató vállalkozás hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küzdött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett.

A csoport hazai leányvállalata, a Neckermann Magyarország ugyanakkor azt közölte, hogy továbbra is zavartalanul folytatja működését, és valamennyi külföldön tartózkodó utasuk az eredeti tervek szerint tud hazatérni.

A mai fiatalok tették tönkre

Szakértők szerint a céget a ”mai fiatalok” tették tönkre: a vállalat klasszikus, "mindent egyben" csomagban kínálta az nyaralásokat, ahol egy befizetéssel megkapjuk a repülőjegyet, a hotelt, a bérautót és az ellátást is.

Az emberek – és főleg a fiatalok – azonban ma már döntően nem így nyaralnak, hanem különböző forrásokból legózzák össze a vakációjukat.

UPDATE:

Időközben csődöt jelentett a Thomas Cook lengyel leánycége, a Neckermann Polska, valamint az osztrák leányvállalat is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.